Sivas Katliamı’nın tanığı gazetemize o anları anlattı

Yeni İzmir Gazetesi olarak Sivas katliamının yıl dönümünde, katliamı yaşayan isimlerden biri olan Naci Daştan ile...

Yeni İzmir Gazetesi olarak Sivas katliamının yıl dönümünde, katliamı yaşayan isimlerden biri olan Naci Daştan ile yaşanan insanlık ayıbını konuştuk. İnsanlık tarihinin en kara günlerinden birine şahitlik eden Naci Daştan, kendisinin de yakılmaktan son anda kurtulan isimlerden biri olduğunu belirtti. Naci Daştan, 2 Temmuz 1993'te yaşadığı facianın izlerini hala üzerinden atamadığını ifade ederek, yaşanılanların planlanmış bir katliam olduğunu söyledi.

ÖNCE KÜLTÜR MERKEZİNİ YAKMAYA ÇALIŞMIŞLAR

Bir dönem Torbalı Anadolu Alevi Bektaşi Derneği Başkanı olarak görev yapan Naci Daştan, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Arif Sağ konserini izlemek üzere eşiyle birlikte Kültür Merkezi'ne gitmişti. Madımak'ı yakan canilerin önce kültür merkezini yakmak istediğini ifade eden Daştan, O anları gazetemize şu sözlerle anlatarak 'Konseri izlemek üzere eşimle birlikte kültür merkezine gitmiştik. Kalabalık bir grup binanın etrafını sararak içeriye girmeye çalıştı. Herkes ailesi için endişeleniyordu. Jandarma gelince oradan uzaklaşıp Madımak'a ilerlediler ve orayı ateşe verdiklerini duyduk. Biz hala dışarı çıkamıyorduk. Sonra yine kültür merkezine gelip bizi de yakmaya çalıştılar' dedi.

SALDIRGANLAR DEĞİL, YARDIM ETMEK İSTEYENLER ENGELLENDİ

Daştan ifadelerine şu şekilde devam etti: 'Kültür Merkezi'ni yakmayı başaramadılar ancak olay yerine gelen güvenlik güçleri kimseyi tutuklamadı. Kalabalığı dağıtmayan güvenlik güçleri Alevi mahallelerinin giriş çıkışlarını kapatarak bize yardım ulaşmasını engelliyordu. O günler hala aydınlatılmadı. O günleri unutmak mümkün değil. Yaşadığımız korku ve kaybettiğimiz canların acısı içimizde hala taze. O gün yaşanılanlar planlı bir katliamdı. O günler hala aydınlatılmadı. Umutla, Madımak'ı yakanların adalete hesap vereceği günleri bekliyoruz.'

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme