‘Siyasetin kirli yüzü ve kötü kokuları başladı’

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, İyi Parti Lideri Meral Akşener'in İzmir'de koku sorunu olduğu ve sığınmacılara...

TAKİP ET

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, İyi Parti Lideri Meral Akşener'in; İzmir'de koku sorunu olduğu ve sığınmacılara yönelik açıklamalarına, 'Ne yazık ki, iki iddiası da karavana! Sayın Akşener, AKP iktidarının ağzıyla konuşmadan önce keşke kendisine sorsaydı kordon'da gençlerle bağdaş kurup sohbet ettin, 'koku var mıydı?' diye. Programına Swissotel toplantısının yanı sıra biraz halkla söyleşi, biraz yürüyüş dahil etseydi. Belki o zaman koku sorunu var mı, yok mu öğrenirdi. Sığınmacılar meselesinin iktidarın tasarrufunda bir sorun olduğunu ise söylemeye hiç gerek yok. Siyasetçi olarak olmasa bile; eski bir kabine üyesi olarak zaten biliyor olmalı' diye konuştu.

Akşener'in saha siyasetinden uzaklaştığını vurgulayan Nalbantoğlu, 'Meral hanım, aslında siyaseti uzun yıllardır sahada yapan bir siyasetçi. Ancak salon siyasetine geçiş yaptığını ve biraz da paslandığını görüyoruz. Üstüne üstlük eski verilerle konuşması, hem kendisini hem de partisini boşa düşürmüş' dedi.

'SİYASET KOKUYOR'

İzmir'in yıllara dayanan arıtma sorununda finale gelindiğini söyleyen Nalbantoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yaşayan Körfez' programını hızla hayata geçirdiğini belirterek, 'Koku sorunu birinci öncelikli çözüm üretilen bir sorundu. İZSU'nun bu konudaki çabasını ve gelinen noktayı İyi Partili arkadaşlar da iyi biliyor. Siyaset, alengirli bir iştir. Çarpıcı, vurucu çıkışlar gerektirir ama elin vicdanda da olması gerekir. Söylenenlerin aslının astarının olması gerekir. Meral hanım, iktidarın İzmir'e baktığı gözlüğü takmış yine AKP iktidarının lügatıyla talihsiz bir çıkış yapmıştır. Öyle görünüyor ki İzmir Körfezi'ndeki kötü koku sona erdi, siyasetin kirli yüzü ve kötü kokuları başladı' diye konuştu.

'BİLMİYOR OLAMAZ'

Nalbantoğlu, 'Aklıselim siyasi yarışlara, yapıcı eleştirilere diyeceğimiz bir şey yok. Ama, işi olmayanı 'var', kokmayanı 'kokuyor' noktasına getirmek bambaşka kokuların kaynağını oluşturur' diyen Nalbantoğlu mülteci sorununa yönelik eleştiriye şöyle yanıt verdi: 'Mülteci meselesi kanayan yara. İnsan temelli hassas bir sorun. Sorunun kaynağı ise iktidarın politikaları. Bunu bile bile, yerel yönetimlere yıkma çabası, körlük ve sorunun çözümünden uzaklaşmak olur. En temel politikası millet ve milliyetçilik olan bir siyasi parti liderinin, bir eski kabine üyesinin bunu bilmemesi ya da bilmiyor gibi davranması da şaşırtıcıdır. Ezbere konuşmak yerine sokağın sesine kulak verseler; böyle gaflar yapmayacaklar! Böyle karavanalarla gülünç duruma düşmeyecekler. Büyükşehir Belediyesi'nin sığınmacılara ve mülteci sorununa gerçek yaklaşımını bilseler; böyle iktidar yanlısı söylemlere sığınmak zorunda kalmayacaklar. Bol keseden atarak siyaset yapma biçimi İzmirlilere ne yazık ki sökmüyor. Bu da bizden bir ipucu olsun…' ifadelerini kullandı.

'BU KONUDAN EKMEK ÇIKMAZ'

Tepkisini dile getirirken, problemlerin çözümlerine yönelik gerçekleştirilen projeleri açıklamasında paylaşan Nalbantoğlu, 'Koku sorunu artık yok. O iş çoktan bitti. Bu konudan kendilerine ekmek çıkmaz. Bu tür sorunların, bilimsel verileri, sonuçları olur. Yapılan araştırmalarla da desteklenir. 2019 yılından bu yana 260 km kanalizasyon – yağmur suyu ayrıştırması tamamlandı. 2023 yılı sonuna kadar 230 km daha yol alınacak. Mazgallardan ve bacalardan gelen koku sonlandı.  İZSU bu konuda hummalı bir çalışma yürütüyor. Çiğli Katı Atık Arıtma Tesisi'nin revizyonu tamam. 4. Faz başlatıldı. Tesis çevresindeki çamur stok sahalarının revizyonu yapılıyor. Türkiye'nin en büyük ekolojik restorasyon projesi olan Derivasyon Kanalı Projesi'ni hayata geçiriliyor ki bu sayede; arıtılmış tatlı su, iç körfeze dökülmek yerine taşınacak ve Gediz Nehri'nin eski yatağı ile çevresine hayat verecek. Dere ıslah çalışmaları da var. Tüm bunları tek başına yapan bir Büyükşehir Belediyesi var. Ve tabi ki bilim insanlarının desteğiyle, üniversitelerin, TÜBİTAK'ın çözüm ortaklığıyla sona gelindi.'

Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme