Soyer, ‘Bu sefaleti kimse hak etmiyor’

Gençlerin yüzde 86'sının geleceği ile ilgili bir fikri olmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, 'Bu yoksulluğu, sefaleti ve işsizliği hiç kimse hak etmiyor' diye konuştu.

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) düzenlenen Gençlik Forumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in konuşmaları ile başladı. 10 farklı gençlik örgüt ve kurumunun temsilcileri konuşmalarını gerçekleştirilirken Türkiye'sine gençlerin yapabileceği katkılar ve gençlerin sorunları dile getirildi. Soyer, gençlerin yüzde 86'sının geleceği ile ilgili bir fikri olmadığını söyleyerek 'Bu yoksulluğu, sefaleti ve işsizliği hiç kimse hak etmiyor' dedi.

'O ZAMAN BÖYLE BİR İKLİM YOKTU'

17 Şubat 1923'te gerçekleşen İzmir İktisat Kongresi'ne dikkat çeken Soyer, 'Mustafa Kemal Atatürk Meclis'e görev verip 'belirleyin' diyebilirdi. Bunu yapmadı. Kış koşullarında 3 bin civarında delegeyi davet edip 1 bin 35'i gelebildi. İşçiler, çiftçiler sanayiciler ve tüccarlar. Orada çok önemli kararlar alındı. Yeni bankların kurulması, aşar vergisinin kaldırılması gibi. Bu kararlar tamamen sivil bir irade ile gerçekleştirildi. Gençlerin yüzde 86'sı geleceği ile ilgili bir fikri olmadığını söylüyor. İnsanların bırakın geleceğe dair umudunu hayallerinin bittiği bir konjonktürdeyiz. İnanın ülkenin o günün koşullarında böyle bir iklim yoktu' diye konuştu.

Soyer, bugünün koşullarının daha olumsuz olduğunun düşünülebileceğini söyleyerek 'Mesela yer altı kaynaklarımız bu kadar azalmamış, doğamız bu kadar kirlenmemişti. Gerçek olan şu, eğer atalarımız 100 yıl önce bunu başarıp enkazın altından mucizeyi yaratabilmişse bizim de yeni bir Türkiye yaratmamız mümkün. Biz derken neslimizi kastediyorum. Bu yoksulluğu, sefaleti ve işsizliği hiç kimse hak etmiyor' ifadelerini kullandı.

GENÇ İSTİHDAMI ÖNERİSİ

Genç TÜRKONFED adına konuşan Canberk Mersin, genç işsizliğe dikkat çekerek, 'Türkiye'de gençlerin nüfusta çok fazla. Genç istihdamı yaratmanın en hızlı yolları yeni şirketler kurmak olduğunu düşünüyoruz. İstihdam yaratmak için yeni şirket kuruluşlarını kolaylaştırmak ve destek olmak gerekiyor' açıklamasını yaptı.

'EĞİTİMLE ÖNÜNE GEÇERİZ'

Tez Koop-İş Sendikası'ndan Tuğçe Taşdelen TÜİK 2023 Ocak ayı verilerine göre işsizlik oranlarının erkeklerde yüzde 7.7 kadınlarda ise yüzde 13.7 olduğunu söyleyerek, 'Bu rakam genç nüfusta erkeklerde yüzde 16.5 kadınlarda ise yüzde 26.6 oranında. Bu rakamlarda da Türkiye'deki toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin acımasızlığını görüyoruz. İstihdamı arttırmak ve bunu dinamik hale getirmek istiyorsak biz geçlerin daha parasız nitelikli ve bilimsel eğitime erişimini sağlamaylayız. Sadece gençlere değil ülkemizde yaşayan herkese nitelikle eğitim verirsek toplumdaki sorunların önüne geçeriz' dedi.

HABER: SILA ARABACIOĞLU

Bakmadan Geçme