Soyer'den gençlere tavsiye

'Umudunuzu kaybetmeyin' İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geleceğin şehir ve bölge plancılarıyla yaz kampında bir...

TAKİP ET

'Umudunuzu kaybetmeyin'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geleceğin şehir ve bölge plancılarıyla yaz kampında bir araya geldi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından bu yıl 10'uncu kez düzenlenen yaz kampında gençlerle bir araya geldi. Gümüldür Tabiat Parkı'nda düzenlenen bir haftalık yaz kampında Başkan Tunç Soyer, Türkiye'nin 33 farklı üniversitesinden gelen 70 şehir ve bölge planlama öğrencisinin sorularını yanıtladı. Başkan Soyer genç şehir plancılarına doğayla uyumlu kent vizyonu ve kentlerin günümüzde geldiği noktalar hakkında bilgi verdi.  

'Cittaslow Metropol için çağrı'

Seferihisar'ın Cittaslow ve İzmir'in Cittaslow Metropol sürecini anlatan Başkan Soyer, gençleri İzmir'de yürütülen 'Sakin Mahalle' programı kapsamında Karşıyaka'nın Demirköprü Mahallesi ile Konak Agora Ören Yeri'ndeki Pazaryeri Mahallesi'nde yürütülecek çalışmalarda gönüllü olmaya davet etti. İzmir'in dünyanın ilk Cittaslow Metropolü olmaya hak kazandığını ve iki mahallede çalışma başlattıklarını aktaran Soyer, 'Uygulayacağımız kriterleri çevre mahallelere de genişleterek nihai olarak tüm kente yaymak istiyoruz. Amacımız kamusal alanların toplumun katılımıyla iyileştirilmesi ve bu mahallelerde yürünebilir alanların artırılarak motorlu araçların sınırlandırılması. Üniversitelerin desteğiyle, oradaki insanların katılımıyla iyileştirmeler ve yenilikler yapılmaya devam ediyor.  Önümüzdeki hafta orada bir gönüllü çağrısına çıkacağız.  Belki ilk gönüllüleri siz olursunuz' diye konuştu.

İKİNCİ KÜLTÜRPARK PLANI

Başkan Soyer, 'EXPO 2026 projesi için İzmir'de Meles çayının üzerindeki Yeşildere alanını seçtik. EXPO'lar belli bir süre için düzenleniyor ama asıl katkısı sonrasında oluyor. Biz EXPO'yu bu kentin değişimi için bir kaldıraç olarak seçtik. Orada, doğayla uyumlu bir kentsel tasarım yaptık. EXPO'dan sonra adeta bir ikinci Kültürpark'ı şehre kazandırmak gibi bir hayalimiz var. Bugünün şehirlerinden geleceğin şehirlerine dönüşümün mümkün olduğuna inanıyoruz' ifadelerini kullandı.

METROYU BÜYÜKŞEHİR YAPTI Başkan Soyer konuşmasının ardından kamptaki gençlerin İzmir'e, ülkeye ve geleceğe dair tüm sorularını yanıtladı. Gençlerin metro yatırımlarıyla ilgili sorduğu soruya Başkan Soyer, 'İzmir, Türkiye'de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın tek bir metre tüneli olmadan metro ağına sahip tek şehirdir. Türkiye'nin başka hiçbir şehrinde böyle bir örneği yok. Var olan metro ağı tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Bu bir büyükşehir belediyesi için çok ağır bir yüktür. Takdir edersiniz ki metro hattı devletin eliyle yapılmasıyla yapılabilecek bir şey aslında. Biz Buca Metrosu için 490 milyon Euro'luk bir finansman bulduk. Devlet garantisi olmadan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüksek kredi notuyla ihaleyi yaptık. Kaynağı buluyorsunuz, bütün borçlanma riskini alıyorsunuz, projeyi hazırlıyorsunuz, başlamak istiyorsunuz. Bırakın desteği, bitirmek için, engellemek için elden ne gelirse yapıldığını görüyorsunuz' şeklinde yanıt verdi.

Bakmadan Geçme