Stres ve depresyon ağız kokusuna yol açabilir| Çözümü ise basit

Sosyal ortamlarda, sürekli ağzınızın kokmasından endişeliyseniz, ağız kokunuz sizi dahi rahatsız ediyorsa, bu basit yöntemleri denemelisin.

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik durumların kötü ağız kokusunu artıran temel faktörler arasında yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Birkan Özkan, depresyon sürecindeki bireylerin ağız sağlığına özen göstermesi gerektiğini vurguladı. Özkan, “Depresyon döneminde kullanılan bazı antidepresanlar ağız kuruluğuna yol açabilir, bu da tükürük üretimini azaltarak bakterilerin çoğalmasına ve kötü ağız kokusuna sebep olur. Tükürük, ağız içindeki bakterilere karşı doğal bir savunma aracıdır. Dolayısıyla depresyon tedavisi gören bireylerin ağız bakımlarını ihmal etmemesi büyük önem taşır” dedi.

SOSYAL HAYATINIZI ETKİLER

Kötü ağız kokusunun bireylerde sosyal kaygıya neden olduğunu dile getiren Özkan, bu durumun bireylerde özgüven kaybı ve sosyal izolasyona yol açabileceğini ifade etti. “Kötü ağız kokusu, bireylerin kendini yetersiz görmesine, içe kapanmasına ve sürekli kendini eleştirme davranışlarına sebep olabilir” diyen Özkan, ağız kokusunun toplumsal ve psikolojik etkilerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

İLK SABIKALI: BAKTERİLER

Kötü ağız kokusunu önlemek için ağız bakımının aksatılmaması gerektiğini belirten Özkan, “Diş fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak ağız içinde bakteri birikimine yol açar. Bu bakteriler kötü kokulara neden olur” dedi. Ayrıca, hislerini ifade etmekte zorlanan bireylerde yoğun psikolojik baskının ağız kokusuna sebep olan bedensel belirtilerle kendini gösterebileceğini vurguladı.

MİDE RAHATSIZLIKLARI TETİKLER

Stresin mide sağlığını da etkilediğini aktaran Özkan, “Reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları, mide asidinin ağza ulaşmasına ve ağız kokusuna neden olabilir. Bu durum hem mide hem de ağız sağlığını olumsuz etkiler” diye konuştu.

EN BASİT YÖNTEM: BOLCA SU TÜKETMEK

Tükürük üretimini artırmak için su tüketiminin önemine dikkat çeken Özkan, “Stres ve anksiyete, tükürük üretimini azaltabilir. Bu nedenle, stres yönetimi ve yeterli su tüketimi ağız sağlığı için kritik önemdedir” dedi.

Özkan, kötü ağız kokusunun yüzde 80 oranında diş sağlığıyla ilişkili olduğunu, kalan yüzde 20'lik bölümün ise psikolojik ve sistemik hastalıklardan kaynaklandığını ifade ederek düzenli diş hekimi kontrolü ve ağız bakımının önemine vurgu yaptı.

Bakmadan Geçme