Su alıp götürmedi Ege'de derelerden 4 baraj çıktı

DSİ Genel Müdürlüğü, İzmir, Manisa ve Uşak'ta dere temizliği ve yatak tanzim çalışmaları kapsamında çıkarılan rüsubat miktarı toplam 1 milyon 383 bin m³'e ulaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, modern sulama yöntemlerini tarımda yaygınlaştırarak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden maksimum verim elde etmeyi, sağlıklı ve içilebilir suyun musluklara ulaşmasını sağlamayı ve yerleşim alanlarıyla tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumayı amaçlıyor. Sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasını koruyor.
DSİ'de kış alarmı

TAŞKIN RİSKİ AZALTILIYOR

Kış mevsimi öncesi vatandaşların taşkın riskini en aza indirmeyi hedefleyen DSİ Genel Müdürlüğü, İzmir, Manisa ve Uşak'ta hazırlıklara hız verdi. Bu üç ildeki dere temizliği ve yatak tanzim çalışmaları kapsamında, çıkarılan rüsubat miktarı toplam 1 milyon 383 bin m³'e ulaştı. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu miktarın bölgede bulunan 4 barajın gövde hacimlerinin toplamına yakın olduğunu vurguladı. Ayrıca vatandaşları nehir ve dere yataklarının temizliği hakkında bilgilendirdi.

100 KM HAT TEMİZLENDİ

İzmir, Manisa ve Uşak'taki çalışmalarda yaklaşık 100 km hattın yenilendiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Her bölgedeki gibi Ege Bölgesi'nde de kış aylarında taşkın riski artıyor. Bu riski azaltmak amacıyla başlattığımız çalışmalara hız verdik. Kendi makine parkımızla İzmir Bakırçay Nehri ve yan kolları, Menemen Ovası, Manisa Nif Çayı, Alaşehir Çayı, Uşak Banaz Çayı ve yan kolları, Gediz Nehri ve yan kolları ile Dokuzsele Deresi üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştirdik.
Yaklaşık 100 km nehir yatağını yeniden tanzim ettik. Dere yataklarından 1 milyon 383 bin 126 m³ rüsubat çıkardık. Ayrıca 99 km çalışma ve bakım yolu oluşturduk.” dedi.


ÇIKARILAN SÜSUBAT 4 BARAJ GÖVDESİNE EŞİT

Dere yataklarından çıkarılan rüsubat miktarı hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 1 milyon 383 bin m³'lük rakamın bölgede inşa edilen 4 barajın gövde hacimlerine eşit olduğunun altını çizdi. Balta, “Maalesef toplum olarak nehir ve dere yataklarının temizliğine yeterince önem vermiyoruz. Bu yıl sadece 3 ilimizde çıkardığımız rüsubat miktarı, inşa ettiğimiz Tire Dereli (450 bin m³), Bergama Seklik (300 bin m³), Akhisar Çamönü (500 bin m³) ve Alaşehir Horzum Alayaka (130 bin m³) barajlarının gövde hacimlerine eşit. Düşünün, 4 baraj gövdesi kadar bir rakam.” diye konuştu.


'NASIL OLSA' SU ALIP GÖTÜRMÜYOR!

Nehir yataklarının tıkanmasının büyük ölçüde insan faktöründen kaynaklandığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, vatandaşı uyardı. “Nasılsa su alır götürür” düşüncesinin doğru olmadığını ifade eden Balta, “Her yıl ekonomimizin can damarı olan nehirlerimizden on binlerce metreküp evsel ve sanayi atığını temizliyoruz. Taşkın riskini azaltarak, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Ancak dikkat edilmezse dere ve nehir yataklarına bilinçsizce atılan atıklar yüzünden sonuç değişmez. Yatak yeniden tıkanır, dereler taşar. Halkımızdan kendi can ve mal güvenlikleri için bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme