‘Suriyeli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkı yok’

yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK)  açıkladığı verilere göre, Türkiye'de eğitim gören yabancı...

TAKİP ET

yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK)  açıkladığı verilere göre, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı 400 bine ulaştı. Bu öğrencilerin çoğunluğunu Asya ve Afrika ülkeleri oluştururken ilk sırayı Suriye kökenli öğrenciler oluşturuyor. Savaşın başlamasıyla beraber milyonlarca mülteciyi ağırlayan Türkiye'de özellikle Suriye kökenli vatandaşların sınavsız üniversitelere geçiş yaptığına dair iddialar ortaya atılmış durumda. İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, yıllardır gündemde olan bu iddianın gerçek olmadığını ve tüm öğrenciler gibi Suriye kökenli insanların da sınava ve YÖS sınavına tabii olduklarını söyledi.

SINAVA TABİİ

Türk vatandaşı olmayan her öğrencinin yabancı öğrenci statüsünde olduğunu belirten Salih Ali, 'Suriyelilerin ne devlet üniversitelerinde ne de vakıf üniversitelerinde diğer yabancı uyruklu öğrencilere göre bir avantajı yok. Bir yabancı öğrencinin devlet üniversitesine girmesi için Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) girmesi gerekmektedir. Yani sınava girmeden istedikleri üniversitede okudukları iddiası uydurmadır. Vakıf üniversitesine girmek istediğinde ise o üniversitenin belirlemiş olduğu kriterlere uymak zorundadır' dedi.

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali

KONTENJAN SINIRI VAR

'Her üniversitenin yabancı öğrenci için YÖK tarafından onaylanan bir kontenjanı var' diyen Salih Ali, 'Yani Suriyeliler sınava girip tüm şartları sağlasalar ve parasını ödeseler bile kontenjan sınırı olduğu için istedikleri üniversitenin istedikleri bölümüne kayıt olamazlar. Devlet üniversitelerinde Türk öğrenciler için 1. öğretimler ücretsiz, 2. öğretimler ise ücretli iken, YÖS sınavı ile üniversiteye giren yabancılar için hem birinci öğretimler hem de ikinci öğretimler ücretlidir. Vakıf üniversitelerinde ise yabancı öğrenciler burs imknlarından faydalanamamaktadır' şeklinde konuştu.

BURS İDDİASI

Suriye kökenli öğrencilerin tamamına burs sağlandığı iddiası hakkında konuşan Salih Ali, 'Suriyeliler de dahil olmak üzere Türkiye'de eğitim alan yabancılara verilen eğitim bursları Türkiye Bursları tarafından finanse edilmektedir. Burslara tüm dünya ülkelerinden öğrenciler başvuru yapabilmektedir. Yani bu burs Suriyelilere özel bir burs değildir. Üniversiteye giden Suriyelilerin tamamına burs verilmemektedir' değerlendirmesinde bulundu.

İLK 10'DA AVRUPA ÜLKESİ YOK

YÖK'ün açıkladığı verilere göre, Türkiye'de 2022-2023 eğitim öğretim sürecinde Türkiye'de öğrenim gören öğrencilerin büyük kısmını Asya ve Afrika kökenli öğrenciler oluşturuyor. 58 bin 213 ile Suriyeli öğrenciler ilk sırada iken 34 bin 247 öğrenci ile Azeri öğrenciler ikinci sırada, 22 bin 633 ile İranlı öğrenciler üçüncü sırada yer aldı. Yabancı uyruklu eğitim gören öğrenciler sıralamasında ilk 10'da Avrupa ve Amerika ülkelerinde öğrenci bulunmuyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme