'Tanrının parası' en çok kazandıran yatırım aracı

Diğer yatırım araçlarına göre güvenilirliği azalmayan altın enflasyondan arındırılmış getirisi ile neredeyse yatırımcısına kazandıran tek yatırım aracı olurken, ekonomik göstergeler ve jeopolitik gidişat altının önünün açık olduğunu gösteriyor

TC Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, yarın Ekim ayı toplantısı sonrası politika faizi ile ilgili kararını açıklayacak. Ekonomi ve iş çevreleri faiz indirimi beklemese de kurulun raporunun satış araları, enflasyonla mücadeledeki kararlılık meraklı bekleniyor. Öte yandan enflasyonla mücadeledeki tutum yatırım araçlarındaki seyri de yakından ilgilendiriyor. Yatırım Uzmanı ve Ekonomist Mehmet Ali Yıldırımtürk, diğer yatırım araçlarının enflasyondan arındırılmış oranlarla yatırımcısına eksi kazanç sağlarken, altının tüfe oranıyla yüzde 14, üfe oranıyla yüzde 24 yıllık gelir getirdiğini açıkladı.

DOLAR AY SONUNA DOĞRU TOPARLANIR

Merkez Bankası'nın yüksek ihtimalle Şubat ayına kadar faiz indirimine gitmeyeceğini belirten Yıldırımtürk, “Piyasalar sadece para politikaları kurulunun raporunu ve bu raporun satır aralarını merak ediyor. Çünkü enflasyonla mücadele ve sıkı para politikalarının firesiz uygulanması piyasaların önünü görmesi, enflasyonun düşüş eğilimine girmesi açısından çok önemli. Politika faizi kararının döviz üzerinde fazla bir etkisi olmaz. Zaten hükümetin kontrollü dalgalı r politikası yüzünden döviz küçük hareketlerle ilerliyor. Dövizin sakin kaldığı bir piyasada mevduat faizi döviz mevduat faizi gibi oluyor. Tüm dünyada ülkelerin resesyon endişesi var. Ekonomilerde daralma yaşanıyor. Yarın Avrupa Merkez Bankası da politika faizini açıklayacak. 25 baz puan indirim yapması bekleniyor. Dövizdeki hareketler ihracatçıyı olumsuz etkiliyor. Çünkü hammaddeyi dolarla alıp, euro ile ihracat yapıyorlar. Dolarda ay sonuna doğru hafif bir toparlanma olacaktır. 34,56-34,70 gibi bir kuru görebilir. Dolarda yılsonu beklentisi 38 olarak revize edildi. Çünkü 41 olan enflasyon hedefi tutmayacak. Enflasyonda yılsonu beklentisi 47 ile 50 arasında değişiyor” dedi.

Dünyadaki jeopolitik sıkıntılar, firmaların enflasyon muhasebesi nedeniyle bilançolarındaki aşağı yönlü değişiklikler, kar hedeflerini aşağı çektiği için Borsa İstanbul'da da hisselerin kazanç oranları beklendiği gibi gerçekleşmiyor. Yatırımcının borsadan beklentisi yüksek değil. Aynı sıkıntı devlet kağıtları için de geçerli. Devlet tahvillerinin getirisi de enflasyonun altında kalınca, yatırımcısını hayal kırıklığına uğrattı.

ALTIN KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Mevduat faizleri ve devlet tahvillerinin enflasyon, Borsa İstanbul'un enflasyon muhasebesi yüzünden yatırımcısını güldürmemesi, dünyadaki resesyon beklentisi yüzünden dövizden korkan yatırımcıyı son dönemde yıllık getirisi ile tek güldüren yatırım aracı altın oldu.

Mehmet Ali Yıldırımtürk, jeopolitik gerginliklerin altının ons fiyatını yükselttiğini belirterek, şu bilgileri verdi; “Altının ons değeri şu anda 2 bin 650 dolar. Yılsonu beklentisi ise 2 bin 750 dolar. Türkiye'de altın ithalatına kota uygulandığı için altın fiyatı dünyadan yüksek. Kilogramda 4 bin lira fark var. Bu nedenle has altın gram fiyatı bugün 3 bin 80 lira. Aysonunda 3 bin 250 lirayı görebilir. Yılsonu fiyatının da 3 bin 500 ile 3 bin 750 lira olmasını bekliyoruz. Altın yıl bazında enflasyon karşısında yatırımcısına para kazandıran tek yatırım aracı oldu. Çünkü diğer yatırım araçları enflasyonun altında kaldı getiri olarak. Enflasyondan arındırılmış getiri oranı tüfeye göre yüzde 14, üfeye göre yüzde 24. Jeopolitik sıkıntılar da altının kazandırmaya devam edeceğini gösteriyor zaten. Amerika'daki seçimler de altının yükselişini engellemez. Donald Trump kazanırsa Amerikan ekonomisine ve dolara güvensizlik yine kur düşüşüne ve altında yükselişe neden olacak. Kamala kazanırsa, Ortadoğu'daki savaş büyüyeceği için jeopolitik kriz yüzünden yine altın yükselecek.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme