Tarih belli oldu! Öcalan ne zaman silah bırakma çağrısı yapacak?

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan, Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünde tarihi bir çağrı yapmaya hazırlanıyor. Silah bırakma çağrısı ne anlama geliyor? Görüşmelerde hangi kritik detaylar konuşuldu? Bu açıklama barış sürecini nasıl şekillendirecek? Detaylar haberimizde...

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan, İmralı'da yürütülen görüşmeler çerçevesinde, örgüte yönelik silah bırakma çağrısını sembolik bir gün olarak değerlendirilen 15 Şubat 2025'te yapacak. Öcalan'ın bu çağrısı, PKK'nın silahlı varlığına son verilmesi ve örgütün lağvedilmesi sürecinde tarihi bir dönüm noktası olarak görülüyor.

İMRALI GÖRÜŞMELERİ DEVAM MI EDECEK?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 1 Ekim 2024'te yaptığı, 'Öcalan Meclis'te konuşsun' çağrısıyla başlayan süreç, iktidarın PKK'ya silah bıraktırma stratejisi kapsamında yeni bir aşamaya taşındı. İmralı Heyeti, Öcalan ile 28 Aralık'ta ilk görüşmesini gerçekleştirdikten sonra dün ikinci kez bir araya geldi. Görüşmeye Ahmet Türk katılmazken, heyette DEM Partili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan yer aldı.

Dört saat süren görüşmenin ardından heyetin, Öcalan'a başta AKP, MHP ve CHP ile yapılan temaslar hakkında bilgi verdiği ve bazı siyasi partilerin kaygılarını aktardığı öğrenildi. Heyetin, bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda üçüncü kez Öcalan ile görüşmesi planlanıyor.

NE ZAMAN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI YAPACAK?

Ferit Aslan'ın Medyascope'ta yayımlanan haberine göre; Öcalan, 'PKK'nın silah bırakma' çağrısını, Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat'ta İmralı'da doğrudan kendisi yapacak. Bu tarihi açıklamanın, terör örgütünün Türkiye'deki silahlı varlığını tamamen sonlandırmaya yönelik önemli bir adım olması bekleniyor.

Devlet Bahçeli, Meclis'teki grup konuşmasında Öcalan'ın Meclis'e gelerek DEM Parti grubunda örgütün feshedildiğini açıklaması gerektiğini ifade etmişti. Ancak yasal engeller nedeniyle açıklamanın İmralı'da yapılması kararlaştırıldı.

BARIŞ SÜRECİNDE TARİHİ ADIMLAR

15 Şubat'ta yapılması beklenen açıklama, Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümü için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Daha önce 2013-2015 yıllarındaki çözüm sürecinde de tarihi çağrılar için sembolik tarihler seçilmişti. Öcalan'ın mektubu 21 Mart Nevruz kutlamalarında okunurken, 28 Şubat'ta Dolmabahçe Sarayı'nda iktidar ve HDP heyetleri arasında mutabakat açıklanmıştı.

Kaynak: Halk TV

Bakmadan Geçme