Tarım temsilcileri pozitif ayrımcılık istiyor

Koronavirüs (Covid-19) Pandemi süreci, yaşanan deprem, sel ve büyük orman yangınları gibi felaketler, tarımsal ürünlere erişimin ve değerinin yaşamımızdaki önemini çok acı biçimde öğretti. İzmir Tarım Grubu (İTG), 'Tarım ve Gıda'nın parlamentoda ne düzeyde temsil edildiğini sorguluyor. Tarım temsilcileri pozitif ayrımcılık istiyor.

TAKİP ET

İzmir Tarım Grubu (İTG), gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, tarım temsilcilerinin pozitif ayrımcılık istediklerini ifade etti. Aynı zamanda İTG, 'Tarım ve Gıda'nın parlamentoda ne güzeyde temsil edildiğini sorgulamakta.

İTG'nin yazılı açıklamasında şu noktalar yer almakta:

'Son yaşanılan pandemi, deprem, sel ve büyük orman yangınları gibi felaketler, tarımsal ürünlere erişimin ve değerinin yaşamımızdaki önemini çok acı biçimde öğretti.

Ancak, üretici ve tüketici olarak hepimizin seçmen sıfatıyla daha güzel bir ülkede, mutluluğumuzun ve umutlarımızın bolardığı geleceğimizin belirlenmesine katkımızın sorumlu yurttaşlık görevimiz olduğunu ve dolayısıyla oyumuza ne kadar sahip çıkabildiğimizi sorguluyor muyuz?

Öte yandan seçim sürecine girdiğimiz bu dönemde 'Tarım ve Gıda', parlamentoda ne düzeyde temsil ediliyor?

Farklı tarım üretim-ticaret, sanayi ve ihracatı yapan sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile birlikte akademik kurumlar ve medya temsilcilerinin oluşturduğu bir sivil toplum inisiyatifi olarak, 2008 yılından beri ayda bir kez buluşup 'Tarım' odağında görüş alışverişi yapan ve belirlediği konuları kamu ile paylaşan İzmir Tarım Grubu (İTG), politik kararlara tüm paydaşların katılımına fırsat verildiği bir 'Demokrasi' beklentisi içindedir.

Bu yaklaşımla, yeni oluşacak parlamento ve devletin karar ve yürütme organlarında 'Tarım'ın hak ettiği önceliğin yanı sıra 'katılımcı demokrasi' anlayışının hakim olmasını beklemek de en doğal hakkımızdır.

Tarımsal hasıla bakımından İzmir, Türkiye'de üçüncü sırada yerini alıyor.

Özellikle ihracata yönelik gıda sektörü de göz önüne alınırsa, İzmir ili tarım ve gıdada açık ara Türkiye birincisi. Ancak şimdi sorulması gereken soru şu: Bu gerçekliğin siyaseten karşılığı var mı? Başka ifadeyle, İzmir ekonomisine damgasını vuran tarım ve gıda sektörü ne ölçüde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil ediliyor?

İzmir'in büyük tarımsal potansiyelini, Ege ekonomisinin geleceğinin tarım ve turizmde olduğunu, herkes tarımı konuşurken tarım dışı sektör temsilcilerinin de tarımı konuştuğunu, fakat tarımsal planlama gerçeğinin göz ardı edildiğini, atıl kalan tarımsal potansiyelin doğru değerlendirilmesi gerektiğini ve tarıma elverişli arazilerin amaç dışı kullanımının arttığını yakından biliyoruz.

Bu bağlamda, seçimden sonra verilen sözlerin takipçisi olmak istiyor; siyasetçiler ve partilerin milletvekili adayları ile bilgi alışverişi yapmak, bu konulardaki politik yaklaşımlarını anlatmak üzere ortam yaratmaya İzmir Tarım Grubu olarak hazır olduğumuzu bildiriyoruz…'

 

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme