Tarımda 'kurtuluş savaşı' istedi

CHP İzmir Tarım Komisyonu, Dünya Gıda Günü'nde ülkenin tarımsal sorunlarını kamuoyu gündemine taşıdı. CHP İzmir İl Sekreteri ve Tarım Komisyonu Koordinatörü Zir Yük. Müh. Dr. Tevfik Türk, 'İnsanı, toprağa, hayvanı aç ülkede kutlama olmaz, olsa olsa hesaplaşılır' dedi

CHP İzmir İl Başkanlığı Tarım Komisyonu Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklama yaptı. Gıda tağşişlerinin olmadığı, gıda güvenliğimizin ve gıda egemenliğimizin hiç tartışılmadığı, üreticinin kazandığı, tüketicinin de her gıdaya ulaşabildiği bir ortamda Dünya Gıda Günü kutlamak istediklerini söyleyen CHP İzmir İl Sekreteri ve Tarım Komisyonu Koordinatörü Zir Yük. Müh. Dr. Tevfik Türk, 1978'de görevi başında katledilen ZMO Adana Şube Başkanımız Akın Özdemir'in sözünü hatırlatarak, “İnsanı aç, toprağı aç, hayvanı aç olan bir ülkede kutlama yapılmaz, olsa olsa hesaplaşılır. Bunca yıldır AKP hükümetlerinin getirdiği tarımın durumu da çiftçinin durumu da halkımızın durumu da ortada. Ne yazık ki artık yanlı ve yanlış tarım politikaları bu ülkenin ve bu halkın da önünü tıkıyor” dedi.

“TOPRAK KORUMA KANUNU ÇIKARIP, TARIM ARAZİLERİNİ TARIM DIŞINA ÇIKARDILAR”

AKP hükümetinin 2005'de Toprak Koruma Kanunu'nu çıkardığını belirten Türk, “Tarım topraklarımızı koruyacağız, planlı üretime geçeceğiz diye vaatleri sıraladılar. Sonra bu kanuna bir madde eklediler ve torba yasa gibi istedikleri her şey için tarım dışına çıkarılabilir kararı verdiler. Benzinliğe, turistik otellere kamu yararı çıkardılar. Tarım olmasa da olur ama bina olması lazım dediler. Kanunla birlikte 2005 yılında Arazi Kullanım Planlaması yapma görevini de Tarım Bakanlığına verdiler. Yıl 2024 hala daha ne bir arazi kullanım planlaması var ne de bir üretim planlaması var. Kanunla verilen görevi yapmadılar, 2005'ten beri görev yapan 9 Tarım Bakanı görevi ihmal suçu işledi, yargının kılını kıpırdattığı yok. Bu yıl domates para etti, bu yıl para etmedi dedik. Firmalar ne istediyse çiftçiye onu ektirttiler, firmalar kaçtan dediyse o paradan üreticiden aldılar, kaç para dedilerse de tüketici olarak İzmir'de biz o paradan satın aldık” diye konuştu.

Tarımda kurtuluş savaşı başlatılması zamanı geldiğini açıklayan Dr. Tevfik Türk, şunları söyledi; “Her seferinde tarımın kurtuluşu çiftçimizin refahı diye başlayıp, milyonlarca para harcadıktan sonra çöpe attıkları Tarım Bilgi Sistemi (TARBİL) projesinden, Dijital Tarım Platformu (DİTAP) Projesinden, su tutamayan barajlardan, elektrikli traktörden, Sudan'da kiralanan tarım arazilerinden bahsetmiyoruz bile. Geldiğimiz nokta ortada. Bu ülkede ne bir gıda güvenliği kalmıştır ne de bir gıda egemenliği. Artık kendimize yetemiyoruz, sırtımızı ithalata dayamış durumdayız. Halbuki bu ülkenin toprakları da, çiftçileri de değil 85 milyonu 185 milyonu doyurabilecek potansiyele sahiptir. Yeter ki yönetilebilsin. Yeter ki kamu yararı her şeyin önüne geçirilsin. Artık tarımda emperyalist düzene karşı Kurtuluş Savaşının başlama vakti gelmiştir.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme