Taş ocağı manzaralı şehir hastanesi
Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir 2014 yılında temeli atılan Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılışı 8'inci kez ertelendi. Sağlık Bakanı...
Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir
2014 yılında temeli atılan Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılışı 8'inci kez ertelendi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu döneminde temeli atılan hastane, dört bakan, üç başbakan ve iki cumhurbaşkanı gördü.
Yakın tarihlerde açılacağı yetkililerce dile getirilen hastanenin 900 metre yakınında Bornova Laka Mahallesi'ndeki taş ocağı ve beton santrali de yeniden hatırlandı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak ise, durumun sağlık açısından riskli olduğunu dile getirdi.
'KABUL EDİLEMEZ'
Sağlık açısından riskli bir durum olduğunu dile getiren Kaynak, 'Çünkü taş ocağının birtakım işletme sorunları vardır. Bunlardan ilki gürültü, ikincisi ise oradan çıkan toz. Taş ocaklarında ciddi miktarda toz havaya karışır. Hastanenin çevresinde taş ocağı uygun değildir. Hem trafik hem hava kirliliği hem de gürültü. Aslında kısaca böyle bir durum kabul edilemez. Ses ve toz hastaların rahatsızlanmasına yol açabilir' dedi.
'TEHDİT EDİYOR'
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise taş ocakları ve hazır beton santrallerinin kent yaşamında gürültüden toza, trafikten görsel kirliliğe ve insan sağlığında yarattığı risklere kadar birçok soruna neden olduğunu dile getirerek, 'Şehir hastanesi maden işletme ruhsat alanında. Bu iktidarın rant uğruna, kar hırsı uğruna halk sağlığını hiçe saydığının göstergesidir. Doğal varlıklarımız maalesef bir yandan yanlış politikalar, diğer yandan da ekonomik kaygılar nedeniyle her geçen gün tahrip edilmekte, yağmalanmakta ve bu duruma bile isteye göz yumulmakta. Doğal yaşamın talan edilmesine, insan sağlığının hiçe sayılmasına geçit vermeyeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yazık ki, çevreyi unutmuş, betona teslim olmuş! İzmir'de kent yaşamı yeni tehditler altında' diye konuştu.
Sındır, konunun gündeme geldiği 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Sındır'ın sorduğu 8 soruya Bakan Kurum tarafından verilen cevaplar şu şekilde: 'Laka Mahallesi sınırları içerisinde hazır beton tesisi kapasite artışı (180 m3/saat ten 360 m3 saate) için Haziran 2021 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne proje tanıtım dosyası sunulmuş olup, işlemler devam etmektedir. Laka mahallesi sınırları içinde izin almış bir adet hazır beton tesisi vardır. Laka Mahallesindeki var olan hazır beton tesisinden İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne intikal eden (son 3 yıl içinde ) bir şikayet mevcut değildir. Limit aşımlarının yıl içinde düşük sayıda olduğu ve genel olarak çöl tozu sebebiyle mevsimsel etkiden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
İzmir ilinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının verileri Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKIA) aracılığı ile sim.csb.gov.tr web sitesinden kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görevli denetim personelleri tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna istinaden yayımlanan yönetmelikler kapsamında, ani, birleşik ve şikyet üzerine denetimler yapılmaktadır. Ayrıca çevre denetimlerinin, risk analizine dayalı planlanması da yapılmaktadır. Bu planlama yöntemi ile çevresel açıdan daha riskli tesislerin daha sık denetlenmesi sağlanmaktadır.
Yapılan denetimlerde Çevre Mevzuatında belirtilen usul ve esaslara aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmelere idari para cezası uygulanmakta, ayrıca çevre ve insan sağlığı için tehlike yaratan işletmelerin faaliyeti ise kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz olarak durdurulmaktadır. Bakanlığımız kayıtlarında e-Denetim
Modülü üzerinde yapılan incelemede İzmir ilinde Madencilik Sektöründe 01.01.2019-06.08.2021 tarihleri arasında 377 denetim yapılmıştır. Yapılan 14 denetimde 866.132 TL idari para cezası uygulanmış ve 1 adet durdurma işlemi yapılmıştır.' (M.T.)