Tasarruf Paketi eleştirisi: Ekonomistlerden tepki gecikmedi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kamuda tasarruf önlemlerini açıkladı....

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kamuda tasarruf önlemlerini açıkladı.

Alınan önlemler kapsamında, üç yıl boyunca kamuda yeni araç ve bina alımları durduruldu, toplu taşıma bölgelerinde personel servisleri kaldırıldı. Mobilya ve demirbaş alımları da üç yıl süreyle ertelenirken deprem ve zorunlu harcamalar dışında mal ve hizmet alım ödemelerinde ve yatırım ödeneklerinde kesintiye gidildi.

Açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ne ekonomistlerden tepki gecikmedi.

'KOYANLARIN UYMADIĞI KURALLARA KİMSE UYMAZ'

Kamu kesimi için hazırlanan tasarruf paketini değerlendiren Mahfi Eğilmez, 'Tasarruf önlemleri saray harcamalarını, uçaklarını, konvoylarını, korumalarını kapsamadığı sürece fazlaca işe yaramaz. Koyanların uymadığı kurallara kimse uymaz.' dedi.

Ekonomist İris Cibre ise açıklanan Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni şu şekilde değerlendirdi:
'Aslında, hep olması gerekeni, Tasarruf Paketi olarak açıkladılar Olması gerekeni 3 yıl yani seçime kadar sürdürecekler. Ne kadar tasarruf edilecek? Etkisi ne olacak? Bilmiyoruz Peki ya KÖİ'ler? 5 Milyar USD Peki ya saray harcamaları? 170 miyon USD'

'BÜTÇEYE VERİLEN HASAR SANDIĞINIZDAN ÇOK DAHA FAZLA'

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kur Korumalı Mevduat sisteminin iki yılda maliyeti 1 trilyon 58 milyar 285 milyon lira olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
'Acaba sadece iki yılda oluşan bu zararı eşantiyonla, ajandayla, baskı ciltle, daha dün çerez parası diye nitelendirdiğiniz makam araçlarında yapılacak tasarrufla telafi etmeyi planlıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bütçeye verilen hasar sandığınızdan ve kamuoyuna yansıttığınızdan çok daha fazla'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ise, alınan tasarruf önlemlerini 'Bilin bakalım ne yok? Kamu İhale Kanununu değiştirerek ihaleleri rekabetçi yapacak düzenleme yok, KÖİ kapsamında döviz üzerinden yapılan garanti ödemelerin indirilmesi yok…' diyerek eleştirdi.

Ekonomist Serkan Özcan da yaptığı değerlendirmede alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu vurguladı ve döviz cinsinden ihale edilen Kamu Özel İşbirliği projelerine dair herhangi bir açıklamanın yapılmamış olmasını büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.

'BU POLİTİKA MEKANİZMASI KALKINMACI DEĞİL YOKSULLAŞTIRICIDIR'

Ekonomist Baki Demirel de yaptığı paylaşım ise şu şekilde:
'Kamuda tasarruf dedikleri aslında ülkenin toplam tasarrufunu azaltıcıdır. Kamu tasarruf etmez açık ya da fazla verir, fazla vermesi ulusal tasarrufları azaltır. Tasarrufları artırmanın yolu kamu öncülüğünde yatırım ve istihdam yaratmaktır. Oysa bu politika mekanizması kamunun kaynaklarını küresel sermayeye ve yerel bağlantılarına aktarmak üzerine kuruludur. Kalkınmacı değil, yoksullaştırıcıdır.'

Bakmadan Geçme