TBMM’de emeklilere ek zam kabul edildi
Teklifle birlikte, kısa çalışma gerekçelerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için...
Teklifle birlikte, kısa çalışma gerekçelerine 'genel salgın' durumu da eklenecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Ayrıca, kısa çalışma ödeneği alabilmek için sigortalının son 3 yılda en az 450 gün prim ödemesi ve kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gününü hizmet akdine tabi olarak çalışmış olması şartı getirilecek.
Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde ödenecek ve ödeme tarihini belirleme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na ait olacak. Ödenecek tutar, damga vergisi dışında herhangi bir vergiye tabi olmayacak ve nafaka borçları dışında haczedilemeyecek veya devir edilemeyecek.
Kısa çalışma ödeneği ile ilgili süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki işsizlik ödeneği hak sahipliği sürelerinden düşürülecek. Fazla ödemeler, sigortalının kusurundan kaynaklanıyorsa yasal faiziyle tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler ise geri alınmayacak.
Ayrıca, teşvikler aracılığıyla ilave istihdamın desteklenmesi ve özel politika gerektiren grupların istihdamının teşvik edilmesi için verilen teşvik uygulaması 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek. Bu süre, Cumhurbaşkanı'na yetki verilerek 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilecek.
En düşük emekli aylığı 10,000 liraya yükseltilecek ve işverenlere sağlanan asgari ücret desteği 2024'te aylık 700 lira olarak uygulanacak, böylece asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya çıkarılmış olacak. Teklifin birinci bölümü kabul edildikten sonra Genel Kurul, ikinci bölüm üzerindeki görüşmelere geçti. İYİ Parti Grubu ve MHP, emeklilerin aylıklarında iyileştirme yapılmasını desteklediklerini belirtti.
Haber Merkezi