Telekom şirketleri, abone başına gelirde enflasyonu geride bıraktı

Son dönemde Türkiye'de GSM ve internet abonelik paketlerine yapılan yüzde 300'e varan zamlar, telekom sektöründe tartışmalara yol açtı.Sektör yöneticileri, enflasyona rağmen sağladıkları bu gelir artışlarını nasıl açıklıyor? Fiber internetin yaygınlığında gelinen nokta nedir ve bu artışlar tüketicilerin bütçelerini nasıl etkiliyor? Türkiye'deki telekom şirketleri, bu zamlarla vatandaşların ihtiyaçlarını nasıl karşılamayı planlıyor?

TÜİK verilerine göre, 2022 Ocak ile 2024 Mart arasındaki enflasyon artışı yüzde 221 iken, bu dönemde operatörlerin abone başı gelirleri yüzde 240'a kadar yükseldi.

Türkiye'de son 10 gündür GSM ve internet abonelik paketlerine yapılan yüzde 300'e varan zamlar gündeme geldi. Bazı telekom şirketi yöneticileri, bu artışları "internet sudan ucuz" şeklinde değerlendirerek vatandaşla alay ettikleri izlenimini yarattı.

Sektör yetkilileri, bu zamların gerekçesi olarak, pandemi sonrası 2022'den bu yana kümülatif enflasyonun yüzde 280 arttığını iddia etti. Ancak TÜİK verilerine göre, 2022 Ocak-2024 Mart döneminde enflasyon artışı yüzde 221 iken, operatörlerin abone başı gelirleri yüzde 240'a kadar yükseldi. Yani şirketler, enflasyona rağmen önemli gelir artışları sağladı.

2022'de mobil sektörde abone başına gelir 838 TL iken, 2023'te bu rakam 1.490 TL'ye çıktı. Turkcell, 2024 Mart'ında aylık abone gelirini 193 TL'den 500 TL'ye çıkarma hedefindeyken, Türk Telekom ve Vodafone da benzer gelir artışları yaşadı.

Geniş bant internetin durumuna gelince, Türkiye'de sabit internet abonelerinin sadece yüzde 35,3'ü fiber internet kullanıyor. Türk Telekom, pazarın yüzde 55'ini elinde bulundururken, sektördeki diğer şirketlerin BTK'nın onayı olmadan fiyat artışı yapması mümkün değil. Ancak, son yıllardaki gelir artışları ve zamlar, tüketicilerin bütçelerini zorlamaya devam ediyor.


Bakmadan Geçme