TFF’den Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi!

Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig’in ikinci yarısında Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’nin devreye gireceğini duyurdu. Bu...

Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısında Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin devreye gireceğini duyurdu. Bu sistem, FIFA Dünya Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve İtalya Serie A'da kullanılan bir teknoloji olup, Türkiye'de ilk defa Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısında uygulanacak.

TFF tarafından yapılan açıklamaya göre, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Süper Lig maçlarının oynandığı 20 stadyuma kuruldu. Stadyumlardaki altyapı ve kamera kurulumları tamamlandı ve testler TFF Video Yardımcı Hakem (VAR) Danışmanı Pawel Gill, Merkez Hakem Kurulu yetkilileri ve hakemlerle gerçekleştirildi. Sistem, Süper Lig'in 20. haftasından itibaren kullanılmaya başlayacak.

Bu yeni sistem, ofsayt incelemelerini hızlandıracak. Stadyumlarda bulunan kameralar, futbolcuların görüntülerini 29 farklı noktadan tarayacak ve eş zamanlı olarak VAR Merkezi'ne iletecek. Hakem, VAR monitörü aracılığıyla çok kısa sürede futbolcuların pozisyonunu değerlendirip karar verebilecek. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi tarafından taranan görüntüler, 3 boyutlu animasyonlarla desteklenerek yayıncı kuruluşlar aracılığıyla izleyicilere sunulacak. Bu sayede, inceleme süreleri saniyelere indirilecek.

Türk Telekom, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin kurulumunda önemli bir rol oynadı. Türk Telekom'un güçlü fiber internet altyapısı ve teknoloji desteği, Trendyol Süper Lig kulüplerinin stadyumlarına ve TFF VAR Merkezi'ne entegre edildi. Türk Telekom, uzun yıllardır Türk futboluna destek vererek dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin Türk futboluna kazandırılmasında önemli bir partner oldu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme