“TCG karın doyurmuyor, gurur veriyor”

3 Mayıs'ta İzmir Limanı'na yanaşan TCG Anadolu'yu bugüne kadar 71 bin kişi ziyaret etti. Yağmur, çamur,...

TAKİP ET

3 Mayıs'ta İzmir Limanı'na yanaşan TCG Anadolu'yu bugüne kadar 71 bin kişi ziyaret etti. Yağmur, çamur, güneş demeden her gün binlerce kişi gemiyi gezebilmek için Kordon'da uzun kuyruklar oluşturdu. Yenikiraz.com internet sitesinden Turgay Kılıç'ın haberine göre, kuyruktakiler, gemiye giriş yapmak için dörderli sıralar haline sokuldu.

TCG Anadolu,İstanbul'dan sonra Alsancak Limanı'na demirledi. Günlerdir İzmirlilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan TCG Anadolu gemisini ziyaret edenler arasında Celal Bayar Üniversitesi mühendislik fakültesi bölümü öğrencileri de vardı. 22 derecelik sıcak havanın etkisinin olduğuna, ziyaret için de olanakların yetersiz olduğuna dikkati çeken öğrenciler: 'Saat 09:30 itibariyle geldik ve gemiyi gezemedik. Yukarı çıktık, bakıp geri indik. İçeride pek de görülmesi gereken şeyler yoktu. Sadece birkaç tank ve uçaklar vardı. İçeride teyzeler ve amcalarda baygınlık geçirenler vardı; çünkü geminin şartları gezilmeye çok uygun değil' tespitinde bulundu.

SICAK, ZİYARETÇİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Mühendislik bölümü öğrencilerinden açıklama yapan diğer öğrenci ise; geminin mekanik alanında eleştirilerde bulunarak, 'Ziyaret açısından merdivenler çok dik ve dardı. Gezilip görülmesi için elverişli bir gemi değildi. Yaşlı teyzeler ve amcalar için oldukça zor bir merdivene sahipti, fenalaşanlar da oluyordu. Kesinlikle ziyarete açılmaması gerekiyordu. Güneşin altında bu kadar uzun kuyruklar oluşturarak beklenilmesi pek insani değil. En azından sıcaktan korunmak için çadır gibi korunabilecek şeyler olabilirdi. İnsanlar içeri girdiklerinde baygınlık geçiriyorlar. İçeri girdiğinizde yine devam eden bir kuyruk var. Geminin içinde de aynı kuyruk sürüyor. Bu da üç aşamalı sıradan oluştuğunu gösteriyor' ifadelerini kullandı.

Ziyaretin yapıldığı esnada AK Partili bazı gençler tarafından AK Nokta yazılı bir çadır ve masa kuruldu. Sırada saatlerce bekleyen kalabalığa bir kutu küçük su uzatıldı. Liman girişine dek süren kuyrukta saat 08:00'dan öğlen sıcağına dek bekleyenler ceket, şal, şemsiye ile güneşten korunmaya çalışırken, AK Parti gençleri 'AK Nokta' yazılı sarı bir çadır görünümlü kapalı alan oluşturdular kendileri için.

Bazı seyyar satıcılar da Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın siluetinin çiziminin yapıldığı atkılar, Osmanlı döneminden kalan fesler ve Türk bayrakları satıyordu.

UZUN SAATLER SIRA BEKLEDİLER

Bir ziyaretçi, ailesiyle sabahın erken saatinden beri beklemelerine rağmen, 'Saatlerce bekledik, içeri girmek için. Ama değer' diyerek kısa açıklamalarda bulundu. Ziyaretçilerin bazı noktalarda üçerli, bazı noktalarda beşerli sıralar halinde kalabalık sıra oluşturmaları sonrasında, yanlardan sıraya girmeye çalışanlar olduğu da görüldü. AK Parti İzmir 1. Bölge Adayı Şebnem Bursalı'nın posterinin yapıştırıldığı araçtan parti şarkıları çalınırken, ziyaretçilerden alkış ve selamlarla karşılık verildi.

22 derecelik sıcaklığın altında saatlerce bekleyen yaşlı iki adam 'Seve seve bekliyoruz' dedi.

Araya giren orta yaşlı bir ziyaretçi beyefendi ise, konuyla ilgili şunları söyledi: 'Gururluyuz, mutluyuz. Allah razı olsun devletimizden, böylesi bir yatırım yapmış. Bizim vatanımızı, milletimizi korumak için bu. Biz bunu patatese, soğana değişmedik, değişmeyiz her zaman. O soğanı, patatesi zıkkım yeriz, yemeyiz, hiç sorun yok bizim açımızdan. Önemli olan vatanımız, milletimiz kazansın.'

Yoğunluğun etkisiyle görevliler tarafından 12:20 saatleri itibariyle  ziyaretçilerin kuyruğa girmesi durduruldu. Bazı ziyaretçiler zorluk çıkarsa da, görevlilerin uyarıları biraz daha yüksek sesle, sert tonda oldu. Görevlinin biriyle tartışan bir kadın, 'Ayıp ediyorsunuz' demesi üzerine görevli; '50 ve 60 kişilik gruplar halinde alabiliyoruz içeriye ve alan çok dar. Bu grubun ziyareti de 40 dakika sürüyor. Yoksa kapanış saatine dek yetişmez' ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine yandan kuyruğa girmeye çalışanlar da vardı. Görevlilerin sayısı ise bu zorluklar sebebiyle arttırılmaya çalışıldı. Ziyaretler, 13 Mayıs Cumartesi gününe dek devam edecek.

Bakmadan Geçme