Ticaret Bakanlığından gümrük gelir kaybı açıklaması 

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ algoritmaları ve analitik modellemelerle yapılan risk analizi çalışmaları sayesinde 3 milyar liralık vergi kaybı ve teminatların eksik beyan edilmesini önlediklerini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ algoritmaları ve analitik modellemelerle yapılan risk analizi çalışmaları sayesinde 3 milyar liralık vergi kaybı ve teminatların eksik beyan edilmesini önlediklerini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ algoritmaları ve ileri analitik modellemeler kullanarak gerçekleştirdiği risk analizi çalışmaları sayesinde, 2024 yılının ilk 9 ayında 3 milyar liralık vergi kaybını ve teminatların eksik beyan edilmesini önlediğini açıkladı.

YASADIŞI TİCARET ENGELLENDİ

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası ticarette rekabetçiliğini artırmak ve dış ticaret işlemlerinin en hızlı ve en kolay yapıldığı ülkeler arasında yer almasını sağlamak amacıyla tüm gümrük işlemlerinin risk analiz süzgecinden geçirildiği belirtildi. Risk analizi çalışmaları sayesinde, yasadışı ticaretin gümrüklerde tespit edilerek engellendiği ifade edildi. Bakanlık, son dönemde hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinden yararlanarak risk analizi süreçlerini yeni bir boyuta taşıdığını vurguladı.

“RİSK ANALİZİ ÇALIŞMALARIMIZDA DEĞERLENDİRİYORUZ”

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Veri Madenciliği projemiz ile gümrük ve dış ticaret alanlarındaki yüksek ölçekli veriyi, yapay zekâ algoritmaları ve ileri analitik modellemeler ile analiz ederek daha riskli alanlara yoğunlaşıyor ve kaçakçılık eylemine karışması muhtemel unsurları gerçek zamanlı olarak tespit ediyor, böylelikle yasal ticaretin akışını daha da hızlandırıyoruz. Ayrıca; doğru bilgiye ve doğru hedefe ulaşmak için, hem diğer Kamu Kurumlarımız hem de anlaşmamız olan ülkelerin gümrüklerinden elde ettiğimiz bilgi ve verileri risk analizi çalışmalarımızda değerlendiriyoruz. Bu çerçevede gümrüklerde yürüttüğümüz risk analizleri çalışmaları neticesinde 2024 yılının ilk 9 ayında Gümrüklerimizden giriş yapmak üzere olan ithal eşyalarda yaklaşık 3 milyar TL'lik vergi kaybını ve teminatların eksik beyan edilmesini önledik.”

Bakmadan Geçme