TMMOB'dan Tarihi Elektrik Fabrikası çağrısı
İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve kentin önemli tarihi yapılarından biri olan Tarihi Elektrik Fabrikası'nın imar değişikliği planları, kamuoyunda tepkilere neden oldu. Tartışmalı süreç, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Şubesi'nin düzenlediği basın açıklamasıyla yeniden gündeme taşındı.
Toplantıya, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da katıldı.
Toplantıda konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Temsilcisi Aykut Akdemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanı kamusal kullanıma kazandırmak için gösterdiği çabalara dikkat çekerek şunları söyledi:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu bina için defalarca kez girişimde bulundu ancak sonuca ulaşamadı. Biz TMMOB olarak bir kez daha sesleniyoruz, bu binanın kamunun kullanımında kalması için, tekrar dizayn edilmesi için İzBB'ye devredilmesi için buradayız. Arkamızda gördüğünüz tarih, 100 yıl önce kuruldu ve cumhuriyet ile çalışmaya devam etti. 80'den sonra kendi haline bırakıldı."
Akdemir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın merkezi planlama yetkisiyle yaptığı değişikliklerin tarihi yapıyı tehlikeye soktuğunu vurgulayarak alanın gökdelen projelerine dönüştürülmek istendiğini ifade etti.
“KENTİN DAYANIŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR”
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, söz konusu imar planlarının kamu yararına aykırı olduğunu dile getirdi:
"Bu bölgenin korunmasında çok emeği geçen meslek odaları, bu bina da Mimarlar Odası tarafından tescillendi. Bizim isteğimiz de bu binanın kamu elinde kalması ve kamunun kullanımına açılmasıdır. Buraya 30 kat imar izni verilmesi kabul edilemez, turizm ruhsatı verilemez. Bunun için bütün kenti yanımızda olmaya ve bizimle birlikte dayanışmaya davet ediyoruz."
"30 KATLI RANT UCUBESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENİYOR"
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler ise basın açıklamasında imar planı değişikliğine ilişkin detayları paylaştı:
"İzmir'in en değerli bölgesinde, üstelik tescilli bu tarihi binanın üzerinde yer aldığı parsel, yürürlükteki imar planına göre yalnızca kültürel işlevlerle kullanılabilir durumdadır. Şimdi ise bu alan, 'Ticaret-Turizm Alanı'na dönüştürülmek istenmektedir. Üstelik 30 katlı yapılaşma izni verilerek, kültürel mirasımız rant ucubesine dönüştürülmek isteniyor."
Gürler, bu düzenlemenin İzmir'in tarihi ve kültürel değerlerini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirterek, kamu yararına uygun hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.
“TARİHİMİZİ RANTA TESLİM ETMEYECEĞİZ”
Gürler, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun bileşenleri olarak, bilimi ve tekniği esas almayan, kamu yararına aykırı tüm iş ve işlemlerde olduğu gibi bu imar değişikliğine karşı da mücadele edeceğiz. Tarihi değerimizin kültürel yaşama katkı sağlayacak şekilde kamusal amaçlarla dönüştürülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. İzmirli yurttaşları, bu kıymetli alanın ticari yapılaşmaya açılmasına karşı birlikte mücadeleye davet ediyoruz."