‘Toplumsal cinsiyet ve biyolojik cinsiyet ayrı kavramlar’

Ergenlikten sonrası için tıpta ve psikoloji ekolleri içerisinde ciddi bir fikir ayrılığının olduğunu söyleyen Tarhan, ''Çocuk...

Ergenlikten sonrası için tıpta ve psikoloji ekolleri içerisinde ciddi bir fikir ayrılığının olduğunu söyleyen Tarhan, ''Çocuk nasıl hissediyorsa öyle kalsın' deniyor. Hukuki ehliyeti olmayan bir çocuğa cinsiyet değiştirme yetkinliği veremeyiz. Bunun bilimsel dayanağı yoktur, hukuki dayanağı da tartışmalıdır. Kadın ve erkek hak ve fırsatlarda eşittir, biyolojik olarak farklıdır, çünkü beyinleri farklı çalışır' diyen Tarhan konuyla ilgili literatürlere atıfta bulunarak iki farklı cinsin davranış kalıpları, korktukları, sevdikleri, psikolojik ihtiyaçlarının farklı olduğunu söyledi.

'MOTİVASYONUMUZ GERÇEKLERİ BULMA'

Nobel ödülü alan Psikolog Daniel Kahneman'ın sözlerine atıfta bulunan Tarhan 'Kahneman'ın 'Bu zeki insanlar neden böyle aptalca şeyler yapıyorlar, insanlar kendi kendini aldatma üstadı' sözleri çok çarpıcıdır.  En zeki insan bile önyargıları ya da zihinsel körlükleri nedeniyle koca bir hakikati göremiyor. Travmalar önyargıları değiştiriyor. Onun için bu konuların konuşulması aslında kötü değil, iyi. Karşıt fikirler konuşulsun, tartışılsın. Namık Kemal'in çok güzel bir sözü var; 'Fikirlerin çarpışmasından hakikat kıvılcımları ortaya çıkar.' Gerçekleri ortaya çıkartmak için konuşalım, tartışalım. Bunu hakikati arama motivasyonuyla yapalım. Ego savaşları şeklinde yapmayalım' dedi.

'CİNSİYET YÖNELİMİ GENETİK DEĞİL'

Tarhan cinsiyet yöneliminin genetik olmadığıyla ilgili araştırmalarıda paylaşarak 'Cinsiyet yönelimi durumu genetik değil, epigenetik diyoruz. Epigenetik; çevrenin yetiştirme tarzlarının genetik polimorfizm yapmasıdır ve bu değişebilir. Tamamen genetik olmadığıyla ilgili kanıtlar var. Amerika, Toronto ve Kanada'da 477 bin kişinin üzerinde üçüncü cinsiyet geni var mı diye araştırdılar. Üçüncü cinsiyetle ilgili 500 bine yakın kişi üzerinde araştırmaya göre üçüncü cinsiyetle ilgili kadın ve erkek kromozomlarının dışında gen bulunmadı. Bu makale 2019 da Nature Dergisi'nde yayınlandı.  Bugün söylenenler bilimsel olarak temelsiz. Hatta bırakın doğrulanmayı, yanlışlandı.  Yani çift cinsiyet, üçüncü cinsiyet diye bir şey yok. Fakat sosyal politika üretenler konuşuyor. İdeoloji, doktrin haline geldi bu konu. Bu doktrini destekleyenler, konudan çıkarı olanlar, küresel olarak plan yapanlar konuşuyor' ifadelerini kullandı.

'ÇOCUKLARIMIZI SUSTURMAYALIM'

'Çocuğun protest olması doğal bir şeydir. O yaştaki çocuğun kuzu gibi olması da sağlıklı değildir.' diyen Tarhan sözlerini şu önerilerle tamamladı 'Ergenlikten sonra tamamen farklı bir kişilik sergileyebiliyor. Onun için soru soran, sorgulayan çocuk doğru yapıyordur. Çocuklarımızı susturmayalım. Bizim kültürümüzde su büyüğün sus küçüğün kültürü var. Çocuğa, 'Sus sen anlamazsın, sen çocuksun.' dediğin zaman çocuk içine atıyor. Başka yerden öğreniyor. Sosyal medyadan öğreniyor. Evde çocukla konuşalım. Yanlışı konuşalım, doğruyu konuşalım. Uzmanlar, kitaplar var. Kendi kültürümüze uygun dernekler kuruldu. Onlardan yardım alınabilir'

Haber Bülteni

Bakmadan Geçme