“Toplumsal gelişimde anahtar roldesiniz”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kadın istihdamına dikkat çekerek, 'Toplumsal gelişimin anahtarı kadındır' dedi.

TAKİP ET

İş dünyasının umutsuz olmaya hakkı olmadığını ifade eden Özgener, 'Hukukun üstün olduğu, sürekli olarak yükselen, mutlu ve barış içinde bir Türkiye hayalimiz var' diye konuştu.

Kadınların iş hayatında düşük oranda istihdam olanağı bulması kadın emeğine bakış açısındaki olumsuzluklardan kaynaklandığını söyleyen Özgener,'Oysaki kadınların iş dünyasında güçlenmesi ülke refahını artıran en önemli faktörlerden biri. Kadın-erkek arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için çalışma yaşamı ile ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, yasaların uygulanmasında gerekli özenin gösterilerek uygulama sorunlarının acilen çözülmesi, toplumsal yaşamın her alanına, evde-okulda-işte eşitliğe aykırı süregelen kalıplaşmış geleneksel, toplumsal düşünce ve davranış biçimlerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir' ifadelerini kullandı.

 'CİDDİ SORUNLAR VAR'

Mahmut Özgener, Türkiye'deki mevcut durumu değerlendiren ve gelecek vizyonlarını paylaşarak 'Eğitimde çağdaş standartları yakalamış, vergi, adalet, sosyal güvenlik ve sağlık sistemi mükemmel çalışan, gelir dağılımı eşitsizliğini çözmüş, kadına yönelik şiddetin olmadığı, tarımda yapılanmayı tamamlamış ve sanayi üretiminde çarkların verimli ve çevreye saygılı yeni teknolojilerle döndüğü, genç işsizliğin ürkütücü boyutlarda olmadığı, iş sağlığı ve iş güvenliğinin dünya standartlarında uygulandığı, ticarette ve endüstride yenilikçilik ve rekabetçiliğin hakim olduğu güçlü bir ekonomiye sahip, insanımızın bu ülkede yaşamaktan gurur duyduğu, demokrasisi gün geçtikçe kökleşen, hukukun üstünlüğünü temel alan, dünyada imajı ve itibarı sürekli olarak yükselen, mutlu ve barış içinde bir Türkiye hayalimiz var.Hepimizin özlemlerini de yansıttığına inandığım bu konularda hala ciddi sorunlarımız olduğu da ortada' açıklamasını yaptı.

'20 YILDA BİR'

Özgener, Türkiye iç ve dış faktörlerin etkisinde zorlu bir süreçten geçtiğinin altını çizerek 'Bunun ötesinde de son yıllarda büyük bir dönüşüm yaşayan ülkemizde çok önemli konularda köklü değişiklikler gerekiyor. Eğitim, vergi, sağlık, sosyal güvenlik ve adalet sistemindeki reform beklentileri bu gündemin en önemli maddeleri. Toplum bu reformların hızla gerçekleştirilmesini siyaset mekanizmasından istiyor. Ancak, bunlar yapılırken demokratik ülkelerdeki danışma, vatandaşın görüşünün alınması ve katılımcılık anlayışıyla hareket edilmeli. Aksi takdirde her yirmi yılda bir yaşadığımız anayasa tartışmalarını yine yaşayıp, sürekli değişen eğitim uygulamalarımız gibi beklentileri karşılamayan ve çağın gerçeklerinden uzak sistemlerle dünya ile rekabet etmeye çalışırız' ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE

Türkiye'nin özgür düşünen, tartışan, eleştiren, sorgulayan ve hakkını arayan bir toplumsal yapıyı kurmak zorunda olduğunu aktararak,'Bu süreçte ayrıca hukukun üstünlüğünün; kalkınmanın, refahın ve toplumsal barışın ön koşulu olduğu anlayışını temel almalıyız. Atatürk'ün tarif ettiği çağdaş uygarlık yolunda demokrasi, hukukun üstünlüğü, laiklik ve tam bağımsızlık gibi değerlerin üzerine inşa edilmiş olan Cumhuriyetimize, hep birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz.Cumhuriyet'in temel değerlerine aklı ve yüreği ile sahip çıkmak aydın iş insanlarının ve özgürlüğün bağımsızlığın değerini bilen her yurttaşın vatandaşlık sorumluluğudur' açıklamasını yaptı.

 

Haber: Sıla Arabacıoğlu

Fotoğraflar: Batuhan Vuruşkanlar 

 

Bakmadan Geçme