Torbalı BİLSEM'de usulsüzlük iddiaları 

Torbalı Bilim ve Sanat Merkezi'nde yaşanan usulsüzlük iddiaları, Eğitim İş Sendikası İzmir 6 No'lu Şube üyesi Seda Tırpancı tarafından gündeme taşındı. İddialara ilişkin sendika yönetimi, basın toplantısı düzenleyerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Torbalı Bilim Sanat Merkezi'nde meydana gelen usulsüzlük olayları, sendikanın açıklamalarında detaylı bir şekilde ele alındı. Açıklamalara göre, kurum müdürü, Tırpancı'nın resmi yıllık izinde olduğu 5-9 Aralık 2023 tarihleri arasında, dört ihale gerçekleştirdi ve bu ihale belgelerine sahte imzalar attı. Sendika yönetimi, kurum müdürünün, ihale süreçlerini yürütürken, kendisini “harcama gerçekleştirme görevlisi” olarak tanımlayarak görevler ayrılığı ilkesini ihlal ettiğini belirtti.

Sendika, bu durumun, adeta bir "kendin pişir, kendin ye" yöntemiyle yönetildiğini ifade etti. Tırpancı'nın yaptığı araştırmalar sonucunda sahte imzaların tespit edilmesi üzerine konunun ilçe milli eğitim müdürlüğüne, savcılığa ve CİMER'e taşındığı belirtildi.

Soruşturma Sürecindeki Sorunlar

Eğitim İş Sendikası, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen muhakkikin, Tırpancı'nın resmi ifadesi sırasında suçlamaları yeterince yazmaktan kaçındığını ve olayın ciddiyetine uygun bir tutanak tutulmasına ancak Tırpancı'nın ısrarıyla ulaşılabildiğini ifade etti. Ayrıca, muhakkikin, 4 ihalenin dosyasında 8 evrak olmasına rağmen, diğer komisyon üyelerine sadece kendi imzalarının bulunduğu tek bir evrağı göstermesi, soruşturmanın tarafsız olmadığını düşündürdü.

Tırpancı'nın resmi başvurularının geçiştirilmesi ve belgelerinin kayda alınmaması da sendikanın açıklamalarında vurgulandı. Bu durum, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün ihale usulsüzlüğünü aklama çabaları olarak yorumlandı.

Cezalandırma ve Usulsüzlükler

Sendika yönetimi, olayın sonuçlarını trajikomik bir şekilde değerlendirdi. Soruşturma sonucunda kurum müdürüne yalnızca uyarı cezası verilirken, kamu yararını korumak için mücadele veren Tırpancı'ya, soyut iddialara dayanarak yer değişikliği teklifi yapıldığı kaydedildi. Bu durum, Tırpancı'nın kamu yararını korumak için yürüttüğü mücadelenin karşılığında sürgünle cezalandırılması olarak değerlendirildi.

Sendika Yönetiminin Mesajı

Eğitim İş Sendikası, Tırpancı'nın yalnız olmadığını ve hukuki süreçte sonuna kadar yanında olacaklarını belirtti. Sendika yönetimi, "Görevini layığıyla yerine getiren, kamu yararı için mücadele eden üyemiz Seda Tırpancı yalnız değildir, kalmayacaktır!" ifadesini kullandı. Konunun kamuoyunda unutulmaması için tüm süreçlerin takip edileceği ve bilgilendirmelerin yapılacağı açıklandı.

Torbalı BİLSEM'deki usulsüzlük iddiaları, eğitim camiasında geniş yankı uyandırmış durumda. Eğitim İş Sendikası, kamuoyunun bu durumu dikkatle takip etmesi gerektiğini vurgularken, olayın çözümü için gereken her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı. Bu süreç, eğitimdeki liyakat sorunu ve usulsüzlüklerin önlenmesi adına önemli bir dönüm noktası olabilir.


Bakmadan Geçme