Torbalı mevsimlik işçilere ev sahipliği yapıyor

Kurutulmuş domates ihracatında lider konumda bulunan Torbalı'daki tarlalar, adeta kırmızıya büründü. Binbir zahmetle kurutulmaya bırakılan domates işinde çalışanların büyük kısmını ise Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen tarım işçileri oluşturuyor.

Türkiye'nin kurutulmuş domates ihracatında lider konumda olan Torbalı'daki tarlalar, bu yıl adeta kırmızıya büründü. Domateslerin kurutulması sürecinde, büyük kısmını Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen mevsimlik tarım işçileri oluşturuyor. Nisandan itibaren memleketlerinden ayrılan bu işçiler, sezon boyunca farklı illerde çalışarak geçimlerini sağlıyor.

Kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yaşayan işçiler, evlerinden yüzlerce kilometre uzaklıkta "gurbet mesaisi" yapıyor. Temmuz ayında hasadı yapılan domatesler, traktör ve kamyonlarla belirlenen alanlara taşınıyor. Gün doğumuyla birlikte çadırlarından çıkan işçiler, toprak zemin üzerine serilmiş beyaz örtülerin bulunduğu alana girerek domatesleri işleme sürecine başlıyor. Domatesleri ortadan ikiye kesen işçiler, ürünleri kurutmak üzere tarlaya seriyor. Öğle saatlerinde çadırlarına giderek kısa bir dinlenme molası veren aileler, ardından tekrar domateslerin kurutulduğu alana dönüyor.

Kavurucu güneş altında çalışan işçiler, el çabukluklarına bağlı olarak günde ortalama 100 ila 150 kasa domates kesebiliyor. İşlem yaptıkları kasalara göre ücret alan işçiler, bu nedenle daha fazla domates kesmek için yoğun bir tempoda çalışıyor. Günlük 150 kasalık domates işleyen bir işçi, yaklaşık 37 bin 500 ürünü işlemekte. Ayrıca, domates kesen kadınlar çadırda yemek yapma, temizlik ve çocukların bakımı gibi ek işler de üstleniyor. Banyo, mutfak, elektrik ve su olanaklarının kısıtlı olduğu bu bölgede küçük çocuklar ise oyunlar oynayarak vakit geçiriyor. Eylül ayında ise işçiler, pamuk toplamak üzere Çukurova'ya geçiş yapacak.

Bakmadan Geçme