Torbalı Ovası tarım işçisi bulamayınca makineli hasada yöneldi

Tarlasındaki ürünleri toplatacak tarım işçisi bulamayan domates üreticileri, makineli hasada yöneldi. Bazı tarım ürünlerinde uzun zamandır...

Tarlasındaki ürünleri toplatacak tarım işçisi bulamayan domates üreticileri, makineli hasada yöneldi. Bazı tarım ürünlerinde uzun zamandır kullanılan makineli hasat, domates tarlalarında kullanılmıyordu. Ancak tarım işçisi bulamayan pek çok üretici bu yıl domates hasadı için de makineli hasadı tercih etmek durumunda kaldı. Torbalı Ovası'nda makineli domates hasadının önümüzdeki yıllardan itibaren yaygınlaşması bekleniyor.  Üreticilere hem zamandan kazandıran hem de yüklü maliyetten kurtaran domates hasat makinesi önümüzdeki yıllarda daha fazla üretici tarafından kullanılması bekleniyor. Özellikle işçi maliyetlerinin artması ve zaman kaybının önüne geçilmesi amacıyla yaygınlaşan domates hasat makinesi onlarca işçinin yaptığı işlemi bir günde gerçekleştiriyor.

Tarım işçi yevmiyelerinin az olması, pek çok insanın tarım işçiliğinden vazgeçerek fabrikalarda çalışmasına neden oldu. Tarım işçisi sayısının azalması ise tarım üreticilerinin artık hasat yapacak işçi bulamamasına neden oluyor. Bu durum ise üreticileri makineli hasada sevk etti. Hasat makinesi, 30 işçinin 3 günde toplayacağı 400 tonluk domatesi yalnızca 1 günde toplayabiliyor.

Hasan Demir

Bakmadan Geçme