TOSBİ 'Yeşil Mutabakat' için düğmeye bastı 

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) yönetimi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve Teknoloji...

TAKİP ET

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) yönetimi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO), 'üniversite-sanayi iş birliği' çalışmaları kapsamında TÜBİTAK 1704 Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması-Yeşil Dönüşüm Çağrısı bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, Avrupa ve Türkiye'nin önde gelen firmalarına ev sahipliği yaptıklarını belirterek, 'TOSBİ hem üretim hem de ihracat merkezi. İhracatta rekabeti güçlendirmenin yolu da yeşil mutabakattan geçiyor. Bu en önemli hedeflerimizden biri. Daha sürdürülebilir büyümü modeli de olan yeşil mutabakat için başlattığımız bu çalışmaya tüm katılımcı firmalarımızı davet ediyoruz' dedi. TOSBİ Başkan Vekili Gülçin Güloğlu da 'AB Yeşil Mutabakatı sadece AB ülkelerini kapsamıyor. AB'nin ekonomik ilişki içinde olduğu ülkelerde de yeşil dönüşümün hayata geçirilmesini zorunlu kılıyor. Bu nedenle AB ile ticaretin genişletilmesi için rekabet kurallarını şekillendiren gelişmelerle hızla uyum göstermeliyiz. Ticaretten sanayiye, tarımdan finansa kadar bir çok sektörde sürdürülebilirlik dönüşüm için öncü rol üstlenmeliyiz' diye konuştu.

TOSBİ – DESEM İŞ BİRLİĞİ

DESEM Müdürü Prof. Dr. Gülüzar Kurt Gümüş, TOSBİ ile iş birliğine hazır olduklarını söyledi. DESEM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deniz Eriş ise TOSBİ'de yeşil dönüşümü sağlayacak ürün, proses ve teknolojilerin; sanayici, üniversite ve kamu iş birliği ile geliştirilmesini amaçladıklarını belirtti.

DETTO Koordinatörü Doç. Dr. İstemi Berk ise TOSBİ'de kurulacak bir proje ofisi ile çok daha kolay ilerleneceğini söyledi. Konu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Berk, Türkiye'de uygulanan tek yasal regülasyonun 'sınırda karbon düzenleme' mekanizması olduğunu belirterek 'Yani Türkiye'den bir firma Almanya'ya bu kapsamda bir ürün ihraç edecekse, Almanya'daki firma bu ürünü alırken 'sınırda bir karbon' fiyatı ödeyecek. Karbon fiyatı ödemek yerine kendi üretmeyi ya da başka ülkelerden almayı tercih edebilir. Bu, Türkiye'nin rekabetteki başarısını sınırlar. Şimdilik plastik, gübre, çimento, elektrik, alüminyum ve demir-çelik sektörleri için bu durum geçerli. 2023 itibariyle deneme fazı başladı, 2026 itibariyle mali yükümlülük gelecek. Bir firma Avrupa'ya ticaret yapacaksa bu yükümlülüklere uymak zorunda' dedi. Doç. Dr. Berk, TOSBİ'de bu konuda çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme