Tunç Soyer: Belediye başkanı 'körfezde yüzeceğim' diyebilmeli
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın 'Ben İzmir Körfezi'nde yüzmeyi söz veremem' açıklamalarına yanıt veren Tunç Soyer, 'Bu şehrin yerel yöneticileri körfezde yüzeceğim demeli ve gereğini yapmalıdır' dedi.
Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi'nde haftalardır devam eden balık ölümleri ve körfez kirliliği ile basın açıklanması düzenledi.
İzmir Mülkiyeliler Lokali'nde gazetecilerle bir araya gelen Soyer, başkanlık dönemine yönelik eleştirilere yanıt verirken döneminde körfez için yaptığı çalışmaları de tek tek anlattı.
"KİRLİLİĞİ DURDURACAK İŞLERİ YAPMALI VE KİRLETMEMELİYİZ"
İzmir Körfezi için önceliğin kirletmemek anlayışını sürdürülmesi gerektiğini söyleyen Soyer, “1986 yılına kadar Körfez'de koku ve kirlilik konusu yaşandı. 70 ve 80'lerde özellikle Bayraklı'dan burnumuzu tutarak geçer ve İzmir'den utanırdık. Nihayet 2000 yılında 1986 yılında başlayan kanal projesi tamamlanıyor ve Körfez sahilindeki büyük kanal projesi tamamlanıyor ve koku sorunu çözülüyor. Büyük ölçüde çözülüyor demek doğru olur çünkü devam ediyor. Tasarımdaki eksik ve hatalar nedeniyle, körfezdeki sığlaşma nedeniyle koku problemi devam ediyor. Önceki dönemde kurulan bilim kurulu çok değerli bilim insanlarını bir araya getiriyor ve sirkülasyon ve navigasyon kanalı fikri ortaya atılıyor. O günkü maliyeti 200 milyon euro civarında. 10 metreden daha fazla su çeken gemilerin de körfeze girmesine olanak verecek bir proje, o nedenle çok değerli. Sirkülasyon kanalının da büyükşehir tarafından yapılmasını öngörüyorlar. Biz bu projeleri reddetmiş falan asla olmadık. Önce kirletmemek için ne tür çalışmalar yapmalıyız diye düşündük. Sirkülasyon Kanalı en fazla körfezdeki temiz su hareketliliğini arttıracak. Bundan önce kirliliği durduracak işler yapmalı ve kirletmemeliyiz” diye konuştu.
"SÜNGER KENT PORJESİ, TÜRKİYE'YE ÖNERK OLACAK BİR PROJEDİR"
Sünger Kent projesinin kesinlikle devam etmesi gerektiğini ifade ede Soyer, “İklim değişikliği, küresel ısınma su kaynaklarına tehdit oluşturuyor. Öncelik mevcut su kaynaklarının korunması olmakla birlikte su kaynaklarını yeniden kazanmak ve alternatif su kaynakları yaratmak olmalıydı. Bu sebeple sünger kent projesi mutlaka sürdürülmeliydi. Hem taşkınları azaltan hem suyu kullanılabilir hale getiren bu proje Türkiye'ye örnek olacak bir projedir. Doğa temelli çözümlerin ilk adımıdır. Güçlü bir potansiyel taşır. Geri kazanılmış su açılacak kanallar vasıtasıyla Menemen Ovası ve kent içine götürebilecektir” dedi.
"24 ŞUBAT'TA KÖRFEZDE YUNUS GÖRÜLDÜ"
Görev sürecinden Körfez'in iyiletiğini söyleyen Tunç Soyer, İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıkladığı raporları göstererek "Hiç daha önce eşine rastlanmamış bu durumla ilglil çalışılıyor. 15 Ağustos'ta yangınlar araştırılıyor. Tarihin en sıcak yazlarından biri yaşandı bu araştırılıyor. Asla körfez Kirliliğinden vazgeçilmemeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmenin bir zararı yok ama diğer tesislerin revizyonu, kapasite artışı, sünger kent gibi bir çok başlık İBB'ye ait olan konular. Körfezin temiziği büyük oranda İBB'ye aittir. Sonuç olarak yaşayan körfez yüzüleebilir körfez mümkündür. Bu hedefe çok yakınken bundan vazgeçilmesi asla kabul edilemez. Körfezin 6 ayda bu hale neden geldiği mutlaka sorgulanmalıdır. 24 Şubat'ta köfezde yunus görüldü hatırlayın" diye konuştu.
Tugay'ın konuşmalarında hiç Soyer zamanındaki projelerden bahsedilmediğini ve yok sayıldığını ifade eden Soyer, "Şuan ki Belediye Başkanının konuşmalarını dinleyince bizim önceki dönemlerde hiç bir şey yapmıyormuş gibi projelerinden hiç bahsetmediğini görüyorum. Bu toplantıyı ondan yapıyorum. Biz emek verdik" diye belirtti.
"BİR YIL İÇİNDE NE OLDU?"
Soyer, "Üç ayrı başlıkta sürdürdüğümüz bu çalışmayı örnekler alarak inceledik. Raporlar hazırladık. Ayrıca şikayetlleri de her gün benim masama gelmesini sağladık. Hepsini takip ettik. Haftalık olarak şikayetlerin azaldığını gördük. İl sağlık müdürlüğünün raporuna göre körfezde 10 noktada denize girilebilir olduğunu rapora göre gördük. Bir yıl içinde ne oldu da bi anda toplu balık ölümleri gerçekleşti. Körfezin yüzde 99'u İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Bu kadar net" dedi.
"BU ŞEHRİ YÖNETİCİSİ 'KÖRFEZDE YÜZECEĞİM' DEMELİ"
"Körfez'de yüzeceğim derken ne hayal kuruyordum ne de siyasi popülizm yapıyordum " diyen Soyer, "İzmir'de yaşayanlara sorumluluğum olduğunu düşünüyordum. Bilimsel çalışmaların ışığında, 15 yıllık yerel yönetim deneyimimle söylemek istiyorum. Kimse siyasi düşmanlıklar falan aramasın yaşayan körfez mutlaka uygulanmalıdır. İBB için en öncelikli sorumluluktur. Bu şehrin yerel yöneticileri körfezde yüzücem demelli ve gereğini yapmalıdır" dedi.