‘Tüp bebek tedavi oranları arttı: Her 6 çiftten 1'i’

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisine başvurular günden güne artmaya başladı. Tüp...

TAKİP ET

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisine başvurular günden güne artmaya başladı. Tüp bebek tedavisine başvuruların artmasının sebepleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Prof. Dr. Volkan Turan, özellikle yanlış beslenmenin normal yollarla hamile kalınmasını engelleyen unsurlar arasında olduğuna dikkat çekerek, 'Yediğimiz içtiğimiz her şey artık biraz daha az organik. Ayrıca sağlıklı beslenme adına da çok dikkatli davranmıyoruz.  İthalat, ihracat gibi ülkeler arası geçişlerin artması, kadınların daha çok GDO'lu besinleri tüketme alışkanlığının olması, az hareket edilmesi, kilo artışının daha fazla olması, bu kilo artışına bağlı olarak da yumurta kalitesinin düşmesi, adet düzensizliklerinin ve hormonel bozuklukların olması gibi nedenler kişileri tüp bebeğe yönlendirmekte' dedi.  

  'AVRUPA'DA 51'

Menopoza girme yaşının da günden güne azaldığının altını çizen Turan, 'Menopoza girme yaşı Türkiye'de 48, Avrupa'da 51. Ama şuanda bu yaş oranı 45'in altına inmeye başladı. Hatta genetik olarak belli başlı mutasyonlara sahip olan kadınların yumurta rezervleri daha hızlı tükenmektedir. Bu nedenle 35-40 yaşlarında genellikle tüp bebekle dahi bebek sahibi olma şansı kalmamaktadır. Aslında yumurta rezervini belirlemek çok kolay. Kanda AMH denilen bir hormona bakılıyor. Burada yaşın önemi çok büyük. Genelde 35 yaş altındaki kadınlarda AMH'nin 1,5 Ng/mL üzerinde olmasını istiyoruz. Yaş ilerledikçe bu değeri bulamayız. Burada 35 yaşı sınır değer kabul edersek 1,5'un altında olması 35 yaş altı kadınlarda biraz alarm durumu oluşturabiliyor. Bu kadınlarımızda takipler daha sık yapılıyor' ifadelerini paylaştı.

 

İHA      

Bakmadan Geçme