Türk Dil Kurumu duyurdu: 2024 yılının kelimesi seçildi
Türk Dil Kurumu (TDK), 2024 yılının kelimesini 'Kalabalık Yalnızlık' olarak açıkladı. Peki, kalabalıklar içinde yalnız hissetmek nasıl bir psikolojik durum yaratıyor? Sosyal medya ve dijital teknolojilerin etkisiyle yalnızlık hissi mi artıyor? 'Kalabalık Yalnızlık' kavramı, toplumda giderek daha fazla mı hissedilmeye başlandı? TDK'nin bu yılki kelime seçimi, yalnızlık ve dijitalleşme arasındaki ilişkiyi nasıl açıklıyor? İşte detaylar...
Türk Dil Kurumu (TDK), 2024 yılı için seçilen kelimeyi açıkladı. Yapılan halk oylamasının sonucunda, 'Kalabalık Yalnızlık' kelimesi yılın kelimesi olarak belirlendi.
TDK, bu yılki kelime seçimi için Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) iş birliğiyle, alanında uzman isimlerden oluşan bir değerlendirme kurulu oluşturdu. Bu kurul tarafından 'Kalabalık Yalnızlık', 'Merhamet', 'Yabancılaşma', 'Algoritma', 'Yozlaşma', 'Yapay Zeka' ve 'Dijital Yorgunluk' gibi kelimeler, TDK internet sitesinde halkın oyuna sunuldu. Yapılan oylamada en fazla oyu alarak seçilen kelime 'Kalabalık Yalnızlık' oldu.
SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ
Değerlendirme kurulunun açıklamasına göre, bu kavramın 2024'ün kelimesi olarak seçilmesinin arkasında, insanların kalabalıklar içinde bile yalnız hissettiklerini gösteren araştırmaların artışı yer alıyor. 'Kalabalık' ile 'yalnızlık' kavramları, birbirlerinin zıddı gibi görünse de, aynı anda var olabilen bir durum olarak dikkat çekiyor. Sosyolojik, psikolojik ve iletişimsel gerekçelerle açıklanabilen bu durum, bireylerin gündelik yaşamlarında, kurdukları ilişkilerde kendini gösteriyor. Özellikle sosyal medya ve dijital teknolojilerin kullanımının artmasıyla, insanlar daha fazla yalnızlık hissi yaşamaya başlıyor. Sosyal medya ortamındaki takipçi ve beğeni sayılarının önem kazanması, sözde kalabalık bir ortam yaratsa da, yalnızlık hissini derinleştiren bir sonuç ortaya çıkarıyor.
'DAHA YALNIZ HİSSEDİYORLAR'
Yapılan açıklamada, '2024 yılında, insanların kalabalıklar içinde yalnız hissettiklerini gösteren araştırmaların sayısında artış olduğu görülmektedir. Birbirlerinin zıddı gibi duran, teklik ifade eden 'yalnızlık' ile çokluk ifade eden 'kalabalık' aynı anda var olabilmektedir. Sosyolojik, psikolojik, iletişimsel gerekçelerle açıklanabilen bu durum, bireylerin gündelik yaşamlarında, kurdukları ilişki biçimlerinde kendisini göstermektedir. Araştırmalar, sosyal medya ve dijital teknolojilerin kullanımının artmasıyla insanların kendilerini daha yalnız hissetmeye başladıklarını göstermektedir. Sosyal medya ortamında takipçi, beğeni sayılarının önem kazanması, sözde 'kalabalık' bir ortam oluşturulması yalnızlık hissine çözüm gibi algılansa da yalnızlık hissini artıran bir sonuç ortaya çıkarmaktadır' denildi.