Türk mobilyasında ezber bozanlar sahneye çıktı

Mobilya tasarımında Türkiye'nin uluslararası başarısı büyüyor! İzmir'de düzenlenen 4. Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması'nda hangi tasarımcılar ödül aldı? Türkiye'nin mobilya ihracatında hedeflediği 5. sıraya ulaşması ne kadar yakın? Yarışmaya rekor başvuru gelirken genç tasarımcılar nasıl destekleniyor? Tasarımın, Türk sanayisi ve dünya piyasasındaki önemi ne kadar büyük? İzmir Büyükşehir Belediyesi bu süreçte ne gibi katkılarda bulunuyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. Mobilya sektöründe yenilikçi tasarımları teşvik etmeyi amaçlayan yarışma, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOUİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteğiyle düzenlendi. Tören, İzmir'in simge yapılarından Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

Törende Geniş Katılım

Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması ödül törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karabağlar Kaymakamı Mehmet Özer, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdülvahap Olgun ve çok sayıda meslek odası ile sektör temsilcisi katıldı.

Başkan Tugay'dan Destek Mesajı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, törende yaptığı konuşmada, Ege Bölgesi ve İzmir'de mobilya sektöründe ihracatçıların başarılarını görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Tasarımın, sektörün daha da gelişmesi için kilit bir rol oynadığını vurgulayan Tugay, “Kendimizi geliştirmemiz gereken en önemli alanlardan biri tasarım. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmanın büyük bir katılımla gerçekleşmesi ve yeni tasarımcıların sektöre kazandırılması bizleri gururlandırıyor. Türkiye'nin mobilya ihracatında kısa sürede dünyada beşinci sıraya yükseleceğine yürekten inanıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu sürecin bir parçası olmaktan memnuniyet duyacağız” dedi.

Eskinazi: "İhracatçılar Tasarımcılara Destek Olmalı"

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin tasarım alanında büyük adımlar attığını ve Ege İhracatçılar Birliği'nin 20 yıldır yüzlerce tasarımcı yetiştirdiğini belirtti. Eskinazi, konuşmasında mobilya ihracatçılarının tasarım çalışmalarına daha fazla destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Tasarıma yapılan yatırım, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırıyor. İhracatçılarımızın, tasarıma yönelik çalışmalara daha fazla destek vermesi gerekiyor” dedi.

Gürle: "Tasarım ve Sanayi Birleşmeli"

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türk mobilya sektörünün dünya çapında markalaşma sürecinde tasarımın kritik bir rol oynadığını belirtti. Gürle, “Bu yarışmalarla tasarım kültürünü sanayiyle buluşturuyoruz. Türkiye'nin mobilya ihracatındaki payını artırmak ve dünya sıralamasında beşinci sıraya yükselmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mobilya ihracatımızla şu an dünya sekizincisiyiz. Amacımız daha fazla pay almak” ifadelerini kullandı.

"MOBİLYAŞAM" Temasıyla Genç Tasarımcılar Yarıştı

Bu yıl "MOBİLYAŞAM" temasıyla düzenlenen Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması, genç tasarımcı adaylarının yeteneklerini sergilemesine olanak sağladı. Yarışmaya toplamda 301 proje başvurusu yapıldı; bunlardan 161'i öğrenci, 140'ı profesyonel kategorisinde yarıştı.

Kazananlar Açıklandı

Ödül töreninde, jüri üyeleri Serdal Korkut Avcı, Berkay Gürsoy, Ece Yalım, Enrique Marti, Fulden Dehneli, Gamze Güven, Fikri Doruk Yorgancıoğlu, Mehmet Mehmetalioğlu ve Özlem Yalım, öğrenci ve profesyonel kategorilerinde dereceye giren projeleri belirledi.

Profesyonel kategoride birinci Enes Vatansever, ikinci Alp Buğra Nazar ve Yağmur Sarıdede Nazar, üçüncü ise Elif Karaca oldu. Bu kategorideki birincilik ödülü 125 bin TL, ikincilik ödülü 100 bin TL, üçüncülük ödülü ise 75 bin TL olarak açıklandı.

Öğrenci kategorisinde ise birinciliği Seçil Karaorman, Mustafa Yiğit Aksu ve Berke Kayranlı kazandı. İkincilik ödülü Sıla Şahin'e, üçüncülük ödülü ise Asım Can Kocaman'a verildi. Öğrenci kategorisindeki birincilik ödülü 80 bin TL, ikincilik ödülü 60 bin TL, üçüncülük ödülü ise 40 bin TL olarak takdim edildi.

Başkan Tugay'a Teşekkür Plaketi

Törenin sonunda EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'a katkılarından dolayı teşekkür plaketi sundu. Tören, dereceye giren yarışmacılara ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.


Bakmadan Geçme