Türkiye'de ilk: İzmir'de toplanan atıklar fidan olarak dönecek

20 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında, 'Otizmli Gençlerin Farklılığıyla Farkındalığımızı Artırıyoruz' sloganıyla,  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koordinayonunda Temiz Atık Derneği, çocuklar ve vatandaşlarla birlikte Bostanlı Sahili'ni temizledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, 20 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında Türkiye'de bir ilke imza attı. “Otizmli Gençlerin Farklılığıyla Farkındalığımızı Artırıyoruz” sloganıyla Temiz Atık Derneği ile birlikte düzenlen etkinlik kapsamında Bostanlı Sahil'de çöpler toplandı.

Toplanan atıklar belediyenin geri dönüşüm merkezine gönderilecek. Atıkların mali karşılığı ile, geçtiğimiz aylarda İzmir'de yaşanan yangınlarda zarar gören ormanlık alanlara dikilmek üzere fidanlar alınacak.

Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım, ilgili birimlerin yöneticileri, vatandaşlar ve çocuklar katıldı.

"OTİZMLİ GENÇLERİN BİR FARKINDALIĞI VAR"

Dünya Temizlik Günü'nün önemini bu yıl çocukların farkındalıkları üzerinden ele almak istediklerini belirten Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, otizmli gençlerin farklılıklarını farkındalık olarak Dünya Temizlik Günü'nde çevreye duyarlı olunması için etkinlik düzenlemek istediklerini söyledi. Kara, “Bugün İzmir'de Türkiye'de ilk defa olan etkinliğin ilk gününü gerçekleştiriyoruz ve bu etkinliğin tüm Türkiye'ye de yayılmasını amaçlıyoruz. Dünya Temizlik Günü'nde hepimiz temizliğin öneminden bahsediyoruz ama bu otizmli gençlerin bir farkındalığı var. Örneğin otizmli bir genç çevre eğitimi aldığında o çevreye atılmış olan atığın neden çevrede olduğunu maalesef anlayamıyor. Bunun burada olmaması lazım diyor. Denize atılmış bir plastik şişeyi gördüğünde bu neden burada diyor ve gayriihtiyari içgüdüsel olarak aslında onu oradan almak istiyor. İşte hepimizin aslında bu düşünceyi, bu farkındalığı bir nebze de olsa kendinize satmamız gerekiyor. Biz vatandaşlar olarak onların o farkındalığından biraz ilham alsak kendimizi bu yönde eğitsek ve arkamızı dönüp gitmesek keşke. O atığı kimin attığı önemli değil. Yerden alsak ve doğru yere atsak çöpse çöpe, geri dönüşümse geri dönüşüm kutusuna. Bunu başarabilirsek ülke olarak çevremiz tertemiz bir çevre olur. Ülkemiz zaten cennet, daha da güzel bir yer olur. O yüzden otizmli gençlerin bu farkındalığını kendi farkındalığımız olarak katmamızın ilk ayağını biz İzmir'de başlattık. İzmir'deki orman yangınlarından sonra gençler ve çocukların faydalı projelerin içerisinde olması çok kıymetliydi. Dünya Temizlik Günü de buna vesile olmuş oldu. Yanan ormanlarımızın üzüntüsünü özellikle İzmir'deki çocuklar ve gençler yaşıyorlar. O yüzden biz bu atıkları toplayıp belediyenin geri dönüşüm tesisine göndereceğiz ve orada atıklar tartılacak. Mali karşılığı hesaplanacak ve o mali karşılığında da fidanlar alınacak. Kasım ayında belediyenin belirlediği bir tarihte de bu fidanlar belirli okullara teslim edilecek ve yine öğrencilerle birlikte ormanlık alana dönüşecek. Yani atıklar Dünya Temizlik Günü vesilesiyle fidana dönüşecek” dedi.

Pedagog Emre Güzel ise otizmli gençlerin farklılıklarının çeşitliliğinin nörolojisizlik olan, otizm diye tanımlanan tüm çocukların öğretim içerisindeki tek taraflı bir sisteme dahil olması olduğunu belirterek, “Bizim buradaki amaçlarımızdan biri çocuklarımıza öğretmeyi, çevreyi kirletmeme olarak öğrettiğimizde onların çevreye hiçbir şekilde kirletmemesi. Çünkü onlar rutinlerine bağlı bir şekilde eğitiliyor, rutinler öğretilmiş oluyor. Bizim onlardan en büyük öğrenebileceğimiz ders bu olmalı. Bizlerinde bir kere ve rutin olarak bu farkındalığı uygulayabilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÜLKEMİZDE BÜYÜK BİR SORUN"

Çevre kirliliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sorun olduğunun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım, Dünya Çevre Günü kapsamında çocuklarla çevreyi temizlemek adına yaptıkları bu etkinlikten mutlu olduğunu dile getirdi. Yıldırım, “Bugün Bostanlı'da Dünya Çevre Günü etkinliği kapsamında çocuklarla bir araya geldik. Çevre kirliliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sorun ancak vatandaşlarımızla iş birliği yaparak çözebileceğimiz de bir sorun aslında. Bizlerin çevreyi kirletmemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Evlerimizde göstermiş olduğumuz hassasiyeti sokaklarımızda, caddelerimizde de göstermemiz gerekiyor. Vatandaşlarımız ile işbirliği yaparak bu sorunu hep birlikte çözeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Etkinlik katılıcıların Bostanlı Sahil'ini temizlemesiyle son buldu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme