Türkiye'de internet neden yavaşlıyor? Sebepler ve çözümler

Son dönemde yaptıkları zamlarla eleştirilen operatörler, sundukları yavaş internetle de tepki çekiyor.

Son günlerde sosyal medyada organize olan kullanıcılar, operatörlerin paket taahhüt bitimlerinde yaptığı yüzde 200-300 aralığındaki zamlarla ilgili tepkilerini dile getirdi. Bu eleştiriler, hem mobil hem de sabit genişbantta sunulan yavaş hızlarla ilgili oldu.

Speedtest.net verilerine göre, Türkiye mobil internet hızında 111 ülke arasında 58. sırada yer alıyor. Türkiye'nin 46.37 Mbps olan hızı, dünya ortalaması olan 55.8 Mbps'nin altında kalıyor. Sabit genişbantta ise Türkiye, 161 ülke arasında 106. sırada ve 42.90 Mbps hızıyla küresel ortalamanın yarısını bile yakalayamıyor. OECD verilerine göre, Türkiye'de 100 Mbps üzeri internet hızına sahip abonelerin oranı sadece yüzde 0.6.

Altyapı yatırımlarındaki yetersizlikler, Türkiye'nin internet hızındaki düşüklüğün temel nedeni olarak öne çıkıyor. Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, Türkiye'nin fiber hattını 2 milyon kilometreye çıkarması gerektiğini belirterek, bu durumun her yıl Türkiye'nin GSYH'sine yüzde 2.2 katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) verilerine göre, Türkiye yıllık 2.46 milyar dolarlık telekom yatırımıyla 22. sırada yer alıyor. Fransa ve Almanya gibi ülkelerin yatırımları ise Türkiye'nin çok üzerinde. Kişi başı yatırımlarda da Yunanistan ve Bulgaristan, Türkiye'yi önemli ölçüde geride bırakıyor. Bu durum, Türkiye'nin internet altyapısını geliştirmek için acil bir yatırım atılımına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Bakmadan Geçme