Türkiye'den Instagram için 3 şart! 

Türkiye, Instagram'a erişim engelinin kaldırılması için 3 şart sundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve BTK yetkilileri ile Instagram yetkililerinin görüşmesinde sosyal medya platformuna 3 şart sunuldu: Tüketici haklarına dikkat et, katalog suçlara önem ver ve PKK propagandasına "dur" de... İşte kritik toplantının tüm detayları...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2 Ağustos 2024 tarihinde aldığı kararla Instagram yasaklandı. Erişim engelinin dördüncü gününde BTK, Instagram yetkilileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuyu ele almak için masaya oturdu.

Kullanıcılar erişim kısıtlamasının olduğu süreçte Instagram'a VPN (Virtual Private Network: İnternet trafiğini şifreleyen ve bu trafiği uzak bir sunucu üzerinden yönlendiren bir teknoloji) kullanarak giriş yapıyordu.

KRİTİK GÖRÜŞME

Habertürk'te yer alan habere göre; Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile Instagram yetkileri arasındaki görüşmeden olumlu sonuç alındı.

INSTAGRAM'A 3 ŞART SUNULDU

Görüşmede Instagram yetkililerine üç maddelik şart sunuldu:
- Tüketici haklarına dikkat edin. Instagram kullanıcılarının paylaşımları kişisel ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli.
- Katalog suçlarda içerikleri hızlıca kaldırın.
- Terör örgütü PKK kırmızı çizgimizdir. Bu konuda da içerik kaldırmada sorunlar yaşanıyor. Daha hızlı hareket edilmeli.
Hamas konusunda hesapları kapatan ancak terör örgütü PKK konusunda aynı proaktif tutumu sergilemeyen Instagram yetkilerine, “PKK'yı siz de terör örgütü olarak görüyorsunuz. Bu konudaki paylaşımları algoritmaya işleyin ve daha hızlı hareket edin” mesajı verildi. Instagram yetkilerine ayrıca ifade özgürlüğü konusunda çifte standarttan uzak durmaları telkin edildi.
Instagram yetkilileri, Haniye konusunda herhangi bir söz vermedi. Instagram'ın yeniden erişime açılması kararının, Bakanlar toplantısından sonra verilmesi bekleniyor.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme