Türkiye'nin en büyük 'Atıksu Arıtma Tesisi' nerede?

Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 4. fazın devreye girmesiyle yeniden Türkiye'nin en büyüğü olacak. Peki, kapasite ne kadar artacak? İzmir Körfezi'ne nasıl bir etkisi olacak? Tesisteki çalışmalar ne zaman tamamlanacak?

Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasite artırma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'ni daha temiz hale getirmek amacıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde kapasite artırma çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Tesisin 4. faz inşaatında sona yaklaşılırken, yeni ünitelerin Nisan 2025'te tamamlanarak devreye alınması planlanıyor. Bu yeni fazın devreye girmesiyle birlikte tesisin kapasitesi yüzde 36 oranında artacak ve Çiğli Arıtma Tesisi, yeniden Türkiye'nin en büyük atıksu arıtma tesisi unvanına sahip olacak.

KAPASİTE BÜYÜYECEK

Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve bir dönem Türkiye'nin en büyük atıksu arıtma tesisi olarak hizmet veren Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, yeni kapasite artırma çalışmalarıyla bu unvanı yeniden geri almaya hazırlanıyor. Betonarme inşaatları büyük ölçüde tamamlanan 4. fazın mekanik donanım çalışmaları da sürüyor. Bu fazın tamamlanmasıyla birlikte tesisin günlük arıtma kapasitesi 605 bin metreküpten 820 bin metreküpe yükselecek. 2025 yılının Nisan ayında bitirilmesi hedeflenen bu çalışmalar sonucunda, tesis Türkiye'nin en büyük atıksu arıtma tesisi unvanını tekrar kazanacak.

KAPASİTE'DE YÜZDE 36'LIK ARTIŞ

İZSU Genel Müdürlüğü Elektrik Mühendisi Ekin Polat, 4. faz çalışmalarının önemini vurgulayarak, “Çiğli'de devam eden kapasite artırma çalışmaları kapsamında ilk üç fazın bakım ve ekipman değişimi işlemleri tamamlandı. Tüm atıksu, standartlara uygun şekilde arıtılıyor. 4. faz, özellikle yağmurlu dönemlerde artan debiyi karşılayabilmek ve gelecekte yapılacak bakım çalışmalarını kolaylaştırmak için planlandı. Bu fazın devreye girmesiyle birlikte tesisin kapasitesi yüzde 36 oranında artacak ve günlük 820 bin metreküp atıksu arıtılacak. Bu sayede tesis, Türkiye'nin en büyük atıksu arıtma tesisi sıralamasındaki yerini yeniden alacak,” dedi.

İZMİR KÖRFEZİ'NDE KALİTE ARTIŞI SAĞLANDI

Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir'in atıksu arıtma kapasitesinin yaklaşık yüzde 70'ini karşılıyor. 2022 yılında devreye alınan ilk üç fazın bakım ve onarım çalışmaları, bu yıl planlandığı şekilde tamamlandı. Yapılan iyileştirmeler sayesinde İzmir Körfezi'ne deşarj edilen suyun kalitesi yükseltildi. 4. fazın tamamlanmasıyla birlikte tesis, günlük 820 bin metreküplük kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük atıksu arıtma tesisi unvanını geri kazanacak.

Kaynak: izmir Büyükşehir Belediyesi

Bakmadan Geçme