Türkiye'nin geleceği elektronik ihracatında

Elektronik ürünlerin teknolojik değeri, hacmi, kolay taşınabilmesi nedeniyle ihracatta dünyada yükselen değer haline geldiğini söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Mustafa Karabağlı, Türkiye'nin elektronik ithalatının 28 milyar dolar, ihracatının 15 milyar dolar olduğunu, ithalattaki en büyük payın cep telefonlarında bulunduğunu açıkladı

Dünyada sanayinin artık teknoloji odaklı geliştiğini, elektronik ürünlerin bu alanda hakimiyet kazandığını söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Elektronik Bileşenleri ve Ölçme Cihazları Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Karabağlı, Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 10'unu elektronik ürünler ithalatının oluşturduğunu açıkladı.

Elektronik ürüne yönelik sanayinin gelişmesinin önemine değinen Karabağlı, “Ege Bölgesi Sanayi Odası üyesi sanayiciler olarak veri alıp verebilen doğalgaz dışındaki akıllı sayaç imalatında öndeyiz. Belli bir teknolojik ve elektronik üründe uzmanlaşıp, kendimizi kabul ettirerek dünya pazarlarına açılabilir, ithalatımızı azaltabiliriz. Bugün toplam elektronik ürün ihracatımız Temmuz ayında 15 milyar dolardı. İthalatımız ise 28 milyar dolar. İthalatın büyük bölümü cep telefonu” dedi.

Tayvan'ın bir zamanlar dünyanın en fakir ülkelerinden biriyken, bugün en büyük çip üretim üssü haline geldiğini hatırlatan Mustafa Karabağlı, “Dünyada çip üretiminin yüzde 66'sını ABD adına Tayvan yapıyor. ABD artık üretimde tekel haline gelen Tayvan'dan bu üretimi uzaklaştırmak istiyor. Başka ülkelere yaymak istiyor. İşçilik, enerji ve lojistik maliyetleri bakımından Hindistan öne çıkmaya başladı” diye konuştu.

KALKINMA PLANLARI UYGULANSAYDI TAYVAN'I GEÇERDİK

Türkiye'nin elektronik sanayi alanında hedef koyması gerektiğini de vurgulayan Karabağlı, şöyle devam etti; “Aslında kalkınma planlarında ne yapılması gerektiği yazılmış. Elektronik ana sektörü için 1968'de planlama yapılmış. Eğer o planlar uygulanmış olsaydı Tayvan'ı geçerdik.”

Türkiye'nin elektronik sektöründe kaybettiğini geri kazanması için yapılması gerekenleri de sıralayan Karabağlı; “Yatırım teşvikleri arttırılmalı. Üretim temelli teknoloji geliştirilmeli. Çip stratejik ürün olmalı. Elektronik malzeme üretimi teşvik edilmeli. Ar-Ge teşvikleri verilmeli. KOBİ'ler elektronik sektörüne çekilmeli. Bunun için cazip uygulamalar başlatılmalı. Maliyet odaklı üretim kurgulanmalı. Belgelendirme konusunda bürokrasi kolaylaştırılmalı. Elektronik alanında mesleki eğitim ve nitelikli iş gücüne yatırım yapılmalı. Patent ve fikri haklar konusunda sanayici eğitilmeli” diye konuştu.

Kamuoyunda yaygın olarak inanılan çip üretiminde çok su kullanıldığı iddiasına da değinen Mustafa Karabağlı, “Sanıldığı kadar çok su tüketilmiyor. 22 ülke çip üretim tesisi kurma çalışması yapıyor. Bizde de bir firmamız çip üretimine hazırlanıyor” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme