Türkiye'nin global ihracat yıldızı belli oldu!

Türkiye, makarna sektöründe önemli bir başarıya imza atarak 2024 yılının ilk dokuz ayında makarna ihracatını yüzde 9 artışla 659 milyon dolara yükseltti. 

Türkiye, makarna sektöründe önemli bir başarıya imza atarak 2024 yılının ilk dokuz ayında makarna ihracatını yüzde 9 artışla 659 milyon dolara yükseltti.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye'nin 2025 yılına kadar makarna ihracatında 1 milyar doları aşma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Öztürk, Türkiye'nin 2024 yılının ocak-eylül döneminde 155 ülkeye makarna ihraç ettiğini vurgulayarak, "Son beş yılda makarna ihracatımız 577 milyon dolardan 813 milyon dolara çıkarak yüzde 41'lik bir artış gösterdi. Önümüzdeki beş yılda benzer bir büyüme ile 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşabiliriz" dedi.

GLOBAL PAZARIN OYUNCUSU: TÜRKİYE

Türkiye, Avrupa'dan Uzakdoğu'ya, Amerika'dan Afrika'ya kadar geniş bir pazar yelpazesi ile makarna ihracatında güçlü bir yer edinmiş durumda. Öztürk, “Makarna 'da benzer seyri koruyarak önümüzdeki 5 yıllık vadede 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşabiliriz. Avrupa'dan Uzakdoğu'ya, Amerika'dan Afrika'ya dünyanın dört bir tarafında güçlü bir şekilde yerimizi alıyoruz. Makarna sektörümüzün ihraç pazarlarındaki çeşitlilik bizleri hedeflere ulaşma konusunda cesaretlendiriyor” ifadelerini kullandı.

İLK SIRADA SOMALİ, TAKİPTE VENEZUELA VE GANA

Türkiye'nin makarna ihracatında en fazla talep edilen ülke Somali, 93 milyon dolarlık alım ile ilk sırada yer alırken, Venezuella 70 milyon dolarlık Türk makarnası talep etti. Gana, yüzde 80'lik bir artışla 55 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekerken, Japonya 54,5 milyon dolarlık alımıyla dördüncü sırada yer aldı. Türkiye'nin makarna ihracatında beşinci sırada 40 milyon dolarla Togo bulunuyor. Ayrıca ABD'ye yapılan makarna ihracatı, yüzde 33'lük bir artışla 15 milyon dolardan 20 milyon dolara yükseldi. Türkiye, Çin'e 16 milyon dolarlık, Kamerun'a ise 14 milyon dolarlık makarna gönderdi.

Bakmadan Geçme