Türkiye yeni nesil ilaçtan mahrum: Betona değil, insana yatırım!

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-İktidar tarafından uygulanan tasarruf politikası nedeniyle, Türkiye'de her geçen gün ilaçlar bulunmaz oldu. Yakın...

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-İktidar tarafından uygulanan tasarruf politikası nedeniyle, Türkiye'de her geçen gün ilaçlar bulunmaz oldu. Yakın zamanda yapılan ilaçlarda kullanılan Euro kuru güncellemesine rağmen organ nakli hastalarının kullandığı ilaçlardan bazıları ülkemizden tasarruf politikası nedeniyle çekildi. Yaşanan son gelişmeye hem vatandaş hem de eczacılar isyan etti. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sadece organ nakli ilaçlarının değil yeni nesil ilaçların daha Türkiye'ye getirilmeden piyasadan çekildiğini söyledi. İktidarın yatırım politikasına dikkat çeken Sayılkan, 'Betona değil insana yatırım yapın' diye konuştu.

'SORUN BÖYLE ÇÖZÜLMEZ' 

Sürekli olarak bazı ilaçların Türkiye'ye getirilmemesi yönünde karar alındığını belirten Sayılkan, 'Birçok yeni nesil ilaç ülkemize daha gelmeden, getirilmeme kararı alınıyor. Yani bizim daha görmediğimiz kullanamadığımız ilaçlar var. Bu tasarruf politikası nedeniyle firmalar Türkiye'den çekiliyorlar. Daha kaliteli, daha az yan etkisi olan yeni nesil ilaçlarla Türkiye'ye ya hiç ulaşamayacak ya da çok geç ulaşacak. Bugün bu konuda karar alıcılar, böyle bir tercih yapıyor. Biz hep söylüyoruz sağlıktan tasarruf olmaz. Nitelik yüksek tutulmalı. Bu bir zihniyet ve anlayış meselesi. Onların kaynak ayırdıkları otoban, yollar, köprüler alt ve üst geçitler… Yani betona yatırım yapıyorlar. İnsana yatırım yapmıyorlar. Bu anlayış değişmeden sorunlar çözülemez' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme