“Türkiye’de yapılmamış bir projeyi hayata geçiriyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin olası afetlerden en az hasarla etkilenmesi ve güvenli yapılaşmaya uygun alanların belirlenmesi...

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin olası afetlerden en az hasarla etkilenmesi ve güvenli yapılaşmaya uygun alanların belirlenmesi için başlattığı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri sürüyor. Karada ve denizde fayların incelendiği depremsellik araştırması ve yapı envanteri çalışması sürerken, Bornova'dan başlatılan zemin araştırması da hızla devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerinin modellenmesi için yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Bornova Kazım Dirik Mahallesi'nde yürütülen sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Başkan Soyer, 'Bornova Ovası ve çevresinin zemin özelliklerini belirlemek için sürdürülen çalışmalar heyecan verici. Tüm bu çalışmaların sonunda Türkiye'ye örnek bir uygulama, bir model çıkacak. Burada yaklaşık 300 metreye inen bir sondaj yapılıyor. Bu sondajlar sıvılaşmanın, depremin nasıl etkiler yarattığını ve bölge açısından nasıl sonuçlar oluşturacağını anlamamızı sağlayacak. Böylece şehir planlaması için çok değerli bilgilere erişmiş olacağız. Ve nasıl bir yapılaşma ile kent inşa edilebilir, nerelerde yapılaşmaya devam edilebilir, nerelerden kaçınmak lazım, bunlar bilimsel verilere dayalı olarak belirlenecek' dedi.

ÖRNEK MODEL

Projede yer alarak emek verenlere teşekkür eden Başkan Soyer, 'Şu anda yüzde 70'i tamamlanan projeyi başarı ile sonuçlandıracağımıza inanıyorum. Böylece sadece bizim için değil Türkiye için son derece kıymetli bir çalışmayı tamamlayacağız. Bu şehrin gelecek yapılanmasına ve Türkiye'ye ışık tutacak sonuçlar ortaya çıkacak. Bize de gurur duymak kalıyor' diye konuştu.

TEPKİLER

Çalışmanın maliyetli olduğuna dikkat çeken ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Topal, 'Proje kapsamında yüzlerce, binlerce örnek alınıyor. Bunlar deneye tabi tutuluyor. Kuyuların içerisinde de deney yapılıyor. Çıkan örnekler detaylı olarak tanımlanıyor. Bornova basenini çok detaylı çalışıyoruz. Bir deprem olduğunda bu basenin farklı kesimleri nasıl davranır, bunu detaylı şekilde inceliyoruz. Bu, Türkiye'de yapılan ilk çalışma olacak' dedi.

4 ETAP

Zemin araştırması kapsamında Bornova'da şu ana kadar 10 jeoteknik amaçlı derin sondaj kuyusu açıldı. 7 ayrı bölgede daha benzeri amaçlı sondaj kuyusu açılması planlanıyor. Çalışmalar tamamlandığında ilçedeki her türlü afet tehlike ve riski göz önüne alınarak yerleşime uygunluğu değerlendirilecek.

Proje kapsamında Bornova Baseni olarak tariflenen Bayraklı, Bornova ve Konak sınırları içerisinde toplam 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışması tamamlanacak. Kent merkezi 4 etap halinde bitirilecek. Bornova Baseninin ardından Karşıyaka-Çiğli, Balçova-Narlıdere-Güzelbahçe ve Karabağlar-Buca–Gaziemir'de mikrobölgeleme etütlerin yapılması planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sosyal medya hesabından sıvılaşmaya dair yapılan sondaj çalışmaları ve Depremsellik Araştırma Modeli hakkında videolu bir paylaşım gerçekleştirdi.

Başkan Soyer'in söz konusu paylaşımı ise şu şekilde: 

'ODTÜ ve 18 Mart Üniversitelerimizin hocalarıyla Türkiye'de yapılmamış bir projeyi hayata geçiriyoruz. Sondajlarla, zemin yapısının deprem davranış modellerini çıkarıyoruz. İzmir'in yeraltı fotoğrafını ortaya koyan Depremsellik Araştırma modelimiz dilerim Türkiye'ye örnek olur.'

ODTÜ ve 18 Mart Üniversitelerimizin hocalarıyla Türkiye'de yapılmamış bir projeyi hayata geçiriyoruz.

Sondajlarla, zemin yapısının deprem davranış modellerini çıkarıyoruz.

İzmir'in yeraltı fotoğrafını ortaya koyan Depremsellik Araştırma modelimiz dilerim Türkiye'ye örnek olur. pic.twitter.com/AerGFdFTAI

— Tunç Soyer (@tuncsoyer) May 26, 2023

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme