Türkiye’deki bisiklet turizminin ilk ağı: İzmir

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir Swiss...

TAKİP ET

Yeni İzmir Gazetesi'nden Semi Tektaş'ın haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir Swiss Otel'de Eurovole& Bisiklet Konferansı'na katılım sağladı. Bisiklet turizminin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen EuroVelo Bisiklet Turizmi Konferansı, bu yıl İzmir'de gerçekleştiriliyor. Konferansa Bakan Ersoy'un yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve sektör temsilcileri katıldı.

İZMİR İLK

EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları ağına Türkiye'den seçilen ilk destinasyonun İzmir olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, 'Dünya bisiklet turizmi paydaşlarını bir araya getiren 2023 Avrupa Bisiklet Rotaları Eurovelo Bisiklet Turizmi Konferansına ev sahipliği yapan ve Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan İzmir'de sizleri ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları ağına Türkiye'den seçilen ilk destinasyon olan İzmir'de gerçekleşen bu konferans, Avrupa Bisikletçiler Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizmi Tanıtıma ve Geliştirme Ajansı ev sahipliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel paydaşların destekleriyle organize edilmektedir. Bu vesileyle bu konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim. Avrupa genelinde bisiklet turizminin geliştirilmesi için alanının tüm aktörlerini bir araya getiren ve bisiklet mirasına yeni bir bakış açısı temasıyla gerçekleşen 2023 EuroVelo Bisiklet Turizmi Konferansı eminim ki dünyanın 30 farklı ülkesinden gelen birbirinden kıymetli katılımcıları ile dünyada bisiklet turizminin gelişimine ve geleceğine yönelik çok önemli katkılar sağlayacaktır' diye konuştu.

İZMİR'E ÖZEL

'Bu yılki konferansın teması İzmir'e özel olarak belirlendi' diyen Bakan Ersoy, 'Çünkü bugün açılışını yaptığımız bu konferans katılımcılarını kültürel ve doğal mirası şekillendirmedeki rolünü düşünmeye teşvik ediyor ve bu alandaki en iyi, en yeni uygulama ve yaklaşımları masaya yatıracak. Kısacası İzmir 8 bin 500 yıllık tarihi UNESCO Dünya miras listesinde yer alan Efes, Bergama şehirleri ve Ege kıyılarına uzanan eşsiz coğrafi ve tarihi yapısıyla bu etkinliğe ev sahipliği yapmak için mükemmel bir ortam. Ülkemizin yıldızı her geçen gün parlayan turizm başlıkları arasında yer alan bisiklet turizminde son yıllarda popülerliği gittikçe artan tüm bisikletçi kategorilerine uygun rotalar geliştirilmesine destek oluyoruz. Türkiye'nin farklı bölgelerinde kültürel mirası, gastronomik değerlerimizi, milli parklarımızı, köylerimizi kapsayan yüzü aşkın bisiklet rotası ile bisiklet severleri ülkemizde buluşturuyoruz. Detaylar hakkında detaylı bilgiyi resmi turizm platformumuz olan GoTürkiye web sitesinde bulabilirsiniz' değerlendirmesini yaptı.

'EN ÖNEMLİ ROTALARDAN BİRİ'

Bakan Ersoy, 'Bununla birlikte Türkiye tüm Avrupa kıtasını birbirine bağlayan ve 19 farklı uzun mesafe bisiklet rotasını birleştiren Avrupa bisiklet rotaları ağına, EuroVelo üzerinden Edirne, Kırklareli ve İzmir şehirleri ile katılım sağladı. EuroVelo rotası Edirne'den Türkiye'ye giriş yapıyor ve Kırklareli'ne kadar lavanta çiçeği tarlaları arasında bisiklet severlere muhteşem manzaralar gösteriyor. Dikili Limanı'ndan Türkiye'ye giriş yapan EoroVelo8 Akdeniz'e Bergama antik kenti, İzmir, Kuşcenneti, Karşıyaka, Alsancak, Seferihisar, Sığacık, Urla ve Alaçatı ile İzmir'in güzel noktalarından geçerek kültür mirası olan Efes Antik kentinde sona erecek. 90 bin kilometreyi geçen EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları ağının en önemli rotalarından biri olan EuroVelo8 Akdeniz Bisiklet Rotası 2022 verilerine göre EoruVelo ağının en çok kullanılan rotası durumunda. Umuyorum ki ilerleyen yıllarda Türkiye'den Avrupa bisiklet rotaları ağına dahil olman il sayısı daha da artacak ve böylece Türkiye bu bisiklet notalarıyla da ziyaretçilerine tarih, kültür, sanat, doğa güzelliklerinden gastronomiye kadar birbirinden farklı birçok özgün deneyimi sunmaya devam edecek' şeklinde konuştu.

TANITIM

Tanıtım faaliyetlerine çok fazla önem verdiklerini belirten Baka Ersoy Sözlerini şöyle noktaladı; 'Ülkemizi bisikletle gezmek isteyen ziyaretçilerimiz için 2021 yılında öncü bir sertifika çalışmasına da bakanlık olarak imza attık. Bisiklet dostu konaklama tesisi belgesi ile bisikletçilere özel menülerden rota bilgilerine, bisiklet tamirinden yıkama ve park alanlarına kadar hizmet veren otellere bakanlığımız tarafından bu belge veriliyor. Bugün itibariyle İstanbul, İzmir, Antalya, Balıkesir, Kastamonu, Edirne, Muğla, Afyon, Konya, Sakarya, Tokat ve Eskişehir gibi illerimizde bu belgeye sahip. Toplam 49 adet konaklama tesisimiz bulunmaktadır. Bu tesislerden dördü bugün bu konferansa ev sahipliği yapan İzmir'de yer alıyor. Hedefimiz ise konaklıma tesisi belgesine sahip olan tesis sayımızı da ilerleyen dönemde daha çok arttırmak niyetindeyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ülkemizin turizm potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak, sürdürülebilir bir turizm modeli oluşturarak tarihi değerlerimizi, doğamızın geleceğini korumak, uluslararası alanda destansı anlarımızı en iyi şekilde tanıtmak için çok yönlü projelere imza atıyoruz.

Turizmde ürün çeşitliliğimiz arttırıyor, turizmi 12 aya ve tüm Türkiye yaymaya çalışıyoruz. 2019 yılında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, bu hedefler doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir. Bugün Türkiye dünyanın en etkili ve yoğun tanıtım yapan ülkesi haline gelmiş durumda. Dünyada 200'den fazla ülkede BBC, CNN International, Euronews gibi global TV kanallarının yanı sıra online kanallarda içerik ve reklam alanlarında iş birliği yapıyoruz. Ayrıca otuzdan fazla ülkede yerel televizyon kanallarında da içeriklerimiz yayınlıyoruz. Ek olarak dünyanın önde gelen tur operatörleri ve seyahat acentaları ile çok önemli iş birlikleri yapıyoruz. Bahsettiğim içerikler ile dijital mecralarda tanıtıma da büyük önem veriyoruz. Instagram hesabımız sahip olduğu 2 milyon 900 bin takipçisiyle dünyada ülke hesapları arasında ikinci sırada yer alıyor. Çok kısa sürede ikinciliğe geldik. İlk 20'de bile değildik. Turizm platformumuz olan GoTürkiye web sitesi 10 ayrı dilde faaliyet gösteriyor. Bu platformda bisiklet turizminin yanı sıra tarih turizmi, sağlık turizmi, doğal güzellikler, inanç turizmi, golf turizmi ve gastronomi gibi altmışa yakın konuda deneyim başlığı bulunuyor.

Tüm bu yapılan tanıtım ve reklam çalışmaları sonucunda 2023 yılının ilk 8 aylık rakamlarına baktığımızda Türkiye toplam 33 milyon 426 bin 940 yabancı ziyaretçi ağırlamış. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13,95 oranında artışa denk geliyor. Türk turizminde yepyeni bir dönemin yaşandığını gözler önüne seren tüm bu gelişmeler ülkemizin önümüzdeki dönemde yakalayacağı başarıların sadece küçük bir kısmını oluştu. Türkiye turizmi bundan sonra da yoluna ve kararlılıkla devam eder.'

'GURURLUYUZ'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, 'Biz İzBB olarak Başkanımız Tunç Soyer'in göreve geldiği günden beri bu şehrin doğasını koruyacak olanın hareket olduğunun bilincindeyiz. Bu bağlamda çok adımlar attık. Bu adımlardan biri en çok heyecanlandıranlardan biri EuroVelo oldu. EuroVelo'nun ekonomik katkısı göz ardı edilemez. Bisikletle turistlere bu güzel şehri tanıtabileceğiz. Buraya seçilen ilk kent unvanı almaktan gurur duyuyoruz. Rotanın Bergama ile Selçuk'u birbirine bağlaması benim için mutluluk verici. Doğru planlama altyapı yatırımları ve toplu taşıma gibi faktörlerin yanında bisikletin de katkı sağlaması için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. 600 km bisiklet yolu yaptık. İZBAN'da bisikletler için özel bir alan yarattık. Vapurlarımızda 5 kuruşa bisikletli vatandaşlarımız geçebiliyorlar. Zabıtamız açık alanlarda bisiklet kullanıyor. Başkanımız da bisiklet kullanmayı seviyor. Böylesi bir etkinliğe ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz.  Bir ülkenin çevresini en iyi bisiklet kullanarak öğrenirsiniz' dedi.

'İZMİR'E ÇOK YAKIŞTI'

İzmir Valisi Süleyman Elban, 'Bu güzel konferansın ilimizde düzenlenmesi hem yüksek tarihi ve doğa güzellikleriyle hem de bisiklet sürme alışkanlığına yatkınlığıyla olan İzmir'de olması çok yakıştı. Şehirlerle ilgili gelişmişlik kriterleri değerlendirirken, yaya önceliği kadar bisiklet kullanımı ve bisiklet kullananlara saygı da önemli kriterlerden birisidir.  Ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri olan İzmir'de böyle bir organizasyonun düzenlemesi çok katkı verir ve insanlara farklı ufuklar açar. Bu şehirde tarihi ve doğa güzellikleri içerisinde pedal çevirmenin kıymetli olduğunu biliyorsunuz' demecinde bulundu.

 

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme