Türkiye’nin ilk kağıt müzesi

Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, medeniyet elçisi olarak adlandırılan kâğıdın binlerce yıllık tarihini Kâğıthane-i Yalakabad...

Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kğıt Müzesi, medeniyet elçisi olarak adlandırılan kğıdın binlerce yıllık tarihini Kğıthane-i Yalakabad adına gözler önüne seriyor. Ülkemizin ilk kğıt müzesi olarak bilinen bu müzede, İbrahim Müteferrika'nın kaleme almış olduğu Lugat-i Vankulu, Ferheng-i Şuuri, Tarih Seyyah gibi önemli eserler de yer alıyor. Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, ülkemizin ilk kğıt müzesi olan Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kğıt Müzesi hakkında bilgiler paylaştı. Başkan Tutuk, Yalova'nın kğıt tarihine ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirtirken, müzenin ziyaretçilere Osmanlı dönemi kğıt üretiminin detaylı bir panoramasını sunacağını vurguladı. İbrahim Müteferrika Kğıt Müzesi, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor.

'MODERN ANLAMDA İLK KAĞIT ÜRETİM MERKEZİ'

1727 yılında kurulan ilk Türk matbaasının kğıt ihtiyacını karşılamak amacıyla, ilk kağıthanenin 1744 yılında İbrahim Müteferrika tarafından ilimizde kurulduğunu söyleyen Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, müze hakkında bilgiler verdi. Tutuk, 'İbrahim Müteferrika tarafından kurulan Kğıthane-i Yalakabad, Osmanlı İmparatorluğu'nun modern anlamda ilk kğıt üretim merkezidir. Kuruluşundan 268 yıl sonra bu müze öncelikle ilimizi, sonra da ülkemizi tanıtmak ve geçmişi yaşatmak adına geniş uzman kadronun fedakr çalışmaları sonucunda oluşturularak ziyarete açıldı. Müzemiz gelecekteki nesillere bu kültürü aktarmada bir köprü görevi üstleniyor' dedi.


'KAĞIDIN NASIL BİR SERÜVENDEN GEÇTİĞİNİ ANLATIYOR'

 

El yapımı kğıda vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Tutuk, 'Çeşitli zamanlarda öğrencilerimizi ve vatandaşlarımızı müzemizde ağırlıyoruz. Burada sadece kğıt yapılmıyor. Geçmişten günümüze kğıdın nasıl bir serüvenden geçtiği anlatılıyor. Müzede kuşaklar arası bir yolculuk var. Bu müzede tarih yatıyor ve bu tarihi görmek üzere tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz' diye konuştu.
'El yapımı doğal kğıt ile yepyeni bir ürün sunan müze, dünya kğıt müzeleri yetkililerince de destekleniyor' diyen Başkan Tutuk, 'Yüzlerce bilim insanı tarafından gönüllü danışmanlık yapılan müze, kğıtçılık tarihi konusunda bir ihtisas merkezi olma yolunda da çalışmalarını yürütüyor. Müze oldukça zengin bir belge kütüphanesine sahiptir' ifadelerini kullandı. Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nin içinde yer alan ve vatandaşlar için ücretsiz olan İbrahim Müteferrika Kğıt Müzesi, Pazartesi günleri kapalı olmak üzere, hafta içi ve hafta sonu 9.30-17.30 saatleri arasında misafirlerini ağırlıyor.

İHA

Bakmadan Geçme