Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın vefatının 101. yılı

Zübeyde Hanım, çocukluğunu Langaza’da ailesiyle geçirdi. Ali Rıza Efendi ile 1870’te evlendi ve 6 çocukları oldu:...

Zübeyde Hanım, çocukluğunu Langaza'da ailesiyle geçirdi. Ali Rıza Efendi ile 1870'te evlendi ve 6 çocukları oldu: Fatma, Ahmet, Ömer, Mustafa, Makbule, Naciye. Ancak, Fatma, Ahmet ve Ömer difteri hastalığından, Naciye ise veremden dolayı genç yaşta kaybedildi.

Eşi Ali Rıza Efendi'nin vefatından sonra, Zübeyde Hanım, 1890 yılında 33 yaşında eşinden ayrı kalarak, çocuklarıyla birlikte üvey kardeşi Hüseyin Ağa'nın çiftliğinde yaşamını sürdürdü. Mustafa Kemal'in eğitimi sürecinde annesi, oğlunun Selanik'teki eğitimini tamamlayabilmesi için İstanbul'a ayrı kalmak zorunda kaldı.

Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal'in ve arkadaşlarının idama mahkum edilmesi haberi, Zübeyde Hanım'ı kısmi felce sürükledi. Ancak, Mustafa Kemal'in annesini Ankara'ya getirme kararı, Kurtuluş Savaşı'nın sonlarına doğru gerçekleşti.

Zübeyde Hanım, oğlu Mustafa Kemal'in Latife Hanım ile evlenme düşüncesinin ortaya çıktığı dönemde İzmir'e gelerek burada yaşamaya başladı. Ancak, 14 Ocak 1923'te, 66 yaşında hayata veda etti. Zübeyde Hanım, Karşıyaka'daki Ferik Osman Paşa Camisi avlusuna defnedildi.

İzmir Belediyesi tarafından 1940 yılında son şekli verilen anıt mezarında her yıl 14 Ocak'ta resmi kurum temsilcileri ve vatandaşlar tarafından anılan Zübeyde Hanım'ın yaşadığı köşk, daha sonra 'Latife Hanım Anı Evi' adıyla ziyarete açıldı.

Yeni İzmir ailesi olarak Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün değerli annesi Zübeyde Hanım'ı vefatının 101. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün değerli annesi Zübeyde Hanım'ı vefatının 101. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.https://t.co/7OXBORcTFt#ZübeydeHanım #Atatürk pic.twitter.com/u9dMFNzwxx

— Yeni İzmir (@GazeteYeniizmir) January 14, 2024

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme