Uluslararası örgüt başkanından Türkiye’ye şok uyarı: 2030 sonrasına dikkat

Türkiye’de sağlık alanında oluşan yıpranmayı gözlemleyen Uluslar arası Hemşireler Birliği (ICN) Başkanı Dr. Pamela Cipriano, Türkiye’deki...

TAKİP ET

Türkiye'de sağlık alanında oluşan yıpranmayı gözlemleyen Uluslar arası Hemşireler Birliği (ICN) Başkanı Dr. Pamela Cipriano, Türkiye'deki sağlık sistemini 2030 yılında bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti.

Türkiye 2020 yılından bu yana dünya çapındaki kritik olaylardan oldukça fazla etkilendi. Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi Türkiye'de de derin etkiler bıraktı. Bu aşamada en fazla darbe alan ve tüm yükü ilk aşamada göğüsleyen kesim sağlık sektörü oldu. Ardından da son yüzyılın depremi ile sağlık bir darbe daha aldı.

KRİTİK UYARI

2023 Uluslararası Hemşireler Günü teması olan 'Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz' panelinde LÖSANTE Hastanesi'nde bir araya gelen hemşireler ve akademisyenler geleceğin hemşireliğini konuştu. ICN Başkanı Dr.CIPRIANO ise 2030 yılı için kritik bir uyarı yaptı. Cipriano, sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunulmasının önemine dair kritik bir uyarıda bulundu. Video konferans yöntemiyle katıldığı panelde, Türkiye'yi derinden sarsan deprem faciasının, sağlık hizmetleri konusunda yaşanabilecek ciddi eksiklikleri bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Yaşanan afette hastanelerin yıkılması ve sağlık çalışanlarının hayatını kaybetmesiyle birlikte, bütün ülkenin sağlık hizmetleriyle ilgili ciddi bir boşluğa düştüğünü ifade etti.

CİDDİ EKSİKLİK YAŞANABİLİR

Dr. Cipriano, bu faciaların hemşirelerin ruh sağlığını derin etkilediğine dikkat çekerek, önemli bir sorunun da ortaya çıktığını belirtti. Hemşirelik hizmetinin, belirli sağlık hizmetlerinde eksiklik yaşanmasına neden olabileceğine değinen Cipriano, 2030 yılına kadar önlem alınmazsa ciddi eksikliklerle karşılaşma riskimizin bulunduğuna vurgu yaptı. Hemşirelerin çalışma koşullarının ve kazançlarının dünya genelinde cazip hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Cipriano, ayrıca hemşireliğe daha fazla yatırım yapılması ve istihdam edilemeyen hemşireler sorununun çözülmesi gerektiğine de işaret etti.

TÜM ÜLKEYE ÇAĞRI

Son olarak, ICN Başkanı Dr. Cipriano, hemşireliğin geleceğiyle ilgili önemli bir uyarıda bulundu: 'Değer vermek, saygı duymak ve sahip çıkmak mesleği ileri taşıyacaktır. Bizim hemşirelerimiz bizim geleceğimiz mottosuyla hareket ediyor tüm dünyayı da buna davet ediyoruz.'

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme