Unutkanlıkla başlıyor, günlük yaşamı etkiliyor
Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, Alzheimer hastalığının erken belirtilerine dikkat çekerek, tanı sürecinde zaman kaybetmemenin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Eskişehir Özel Ümit Hastaneleri'nde görev yapan Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, yaş ilerledikçe ortaya çıkan ve zihinsel işlevleri kademeli olarak bozan Alzheimer hastalığı hakkında uyarılarda bulundu. En sık görülen belirtisinin unutkanlık olduğunu belirten Arı, 'Buna konuşma güçlükleri, aile bireylerini tanıyamama, huzursuzluk ve saldırganlık gibi davranışsal sorunlar da eşlik edebilir' dedi.
GÜNLÜK YAŞAM SEKTEYE UĞRUYOR
Alzheimer hastalığının yavaş ilerlediğine dikkat çeken Arı, başlangıçta fark edilmeyen belirtilerin zamanla bireyin yaşam kalitesini düşürdüğünü ifade etti. 'İsim bulmada zorluk, anahtarı kapının üzerinde bırakma, aynı olayları tekrar tekrar sorma, ev ya da dış meknlarda eşyaları unutma gibi durumlar, hastalığın başlangıç belirtileri arasında yer alır' diyen Arı, bu belirtilerin günlük işlevleri ciddi şekilde etkileyebileceğini söyledi.
BASİT AMA ETKİLİ TESTLE ERKEN TANI MÜMKÜN
Tanı sürecinde uygulanabilecek kolay bir testin önemine de değinen Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, 'Bilişsel bozuklukları tespit edebilmek için toplam 11 sorudan oluşan ve 30 puan üzerinden değerlendirilen bir test uygulanır. Tamamlanması sadece 10 dakika sürer ve herhangi bir hazırlık gerektirmez. Bu nedenle, şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak büyük önem taşır' şeklinde konuştu.
ALZHEİMER NEDİR?
Alzheimer hastalığı, beynin bazı bölgelerinde hücre ölümü ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulmasıyla gelişen bir nörodejeneratif hastalık olarak biliniyor. Aynı zamanda en yaygın görülen demans türü olan Alzheimer'ın kesin nedeni tam olarak bilinmese de, genetik yatkınlık, ileri yaş, kafa travmaları ve yaşam tarzına bağlı bazı etkenlerin hastalığın riskini artırabileceği düşünülüyor. Uzmanlara göre, dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer, yaşlı nüfusun artmasıyla daha da yaygın hale gelebilir.