Üretimde verimliliğe Vali desteği
Seferihisar'da satsuma üreticileriyle buluşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, üreticiyi ve ürünleri korumak için hep birlikte çalışacaklarını söyledi
Seferihisar ilçesinde üreticilerle bir araya gelen ve sorunlarını dinleyen İzmir Valisi Dr. Sayın Süleyman Elban, “Üreticimizi ve ürünlerimizi korumak için hep birlikte çalışacağız. Kimyasal yöntemlere başvurmadan önce yapılacak doğa dostu uygulamalarla zararlıyla etkin mücadele edebiliriz” dedi.
Etkinliğin ardından konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ise: “Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede Biyoteknik Mücadeleyi yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz proje ile Selçuk, Seferihisar, Menderes ve Balçova ilçelerinde Akdeniz Meyve Sineğine karşı 264 üreticimize, 6 bin dekar alanda uygulanmak üzere 25 bin biyoteknik kitlesel yakalama tuzağı dağıttık. Bu tuzakların maliyeti için Tarım ve Orman Bakanlığı %25 (935.096 TL), İzmir Valiliği %25 (935.096 TL) destek verdi. Böylece üreticiler, tuzak bedelinin sadece %50'sini ödeyerek girdi maliyetlerini düşürmüş oldu” dedi.
Bakanlığın verdiği genel desteklerle ilgili de bilgi veren Şahin; “Biyoteknik Mücadele yapan üreticilerimize Bakanlık olarak dekar başına 450 TL destekleme ödemesi yapıyoruz” dedi.
Akdeniz meyve sineği; meyvelerin etli kısımlarında beslenen larvalarıyla zarar verir. Bu larvalar, meyvenin yumuşamasına ve çürümesine neden olur; zarara uğrayan meyveler erken sararıp dökülür. Dünyada 300'den fazla konukçusu olan bu polifag zararlı, Türkiye'de turunçgiller, şeftali, kayısı, trabzon hurması, incir, avokado ve nar gibi önemli meyveleri etkiler. Karantina zararlısı olduğu için bu meyvelerin kalitesiz olması, ihracata engel teşkil eder.