Uşak SOL Parti adayı Ertürk: Meclisi önceleseydik başka bir ittifak içinde yer alırdık

Türkiye 14 Mayıs Pazar günü tarihi bir seçime giriyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de 28. Dönem Milletvekili...

TAKİP ET

Türkiye 14 Mayıs Pazar günü tarihi bir seçime giriyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de 28. Dönem Milletvekili adaylarının yarışacağı seçime son 2 gün kaldı. Yenikiraz.com'dan Özlem Kara'nın haberine göre siyasi partiler de seçime ilişkin son hazırlıklarını tamamlarken Sosyalist Güç Birliğinde yer alan Uşak SOL Parti Milletvekili adayları Orhan Yanar, İsmail Ertürk ve Hüseyin Dağıstanlı, Uşak'ta yürütülen seçim çalışmaları, partilerinin oy oranları ve daha birçok konu başlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

'BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ'

Sol Parti Uşak Milletvekili adayısınız, kendinizden biraz bahseder misin?

Orhan Yanar: 1955 yılında Uşak ili Eşme İlçesinin Fakılı köyünde doğdum. İlkokulu köyümde Ortaokul ve Liseyi Uşak'ta bitirdim 1978 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi bölümünü bitirdim. beden eğitimi öğretmeni olarak Diyarbakır, Eskişehir ve Uşak'ta 38 yıl görev yaptıktan sonra 2017 yılında Emekli oldum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

İsmail Ertürk: Doğma, büyüme Uşaklıyım. İlkokulu Uşak Hasan Hilmi İlkokulunda okuduktan sonra Parasız yatılı olarak Demirci İlk öğretmen okulundan 1972 yılında mezun oldum. Sınıf öğretmenliği sırasında 1975 yılında MYÖS ile İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümüne başladım. Gerek TÖB _DER gerekse Devrimci mücadelenin yoğunlaştığı günler nedeniyle geç de olsa 1979 yılında üniversiteyi bitirebildim. Ama Türkçe öğretmenliği yapmadım. Sınıf öğretmenliğine devam ettim. 2000 yılında emekliye ayrıldım. İki erkek çocuğum var Eşim de benim gibi emekli öğretmen. Siyasete Sol Parti içinde devam ediyorum.
Hüseyin Dağıstanlı: 1961 yılında Banaz'da doğdum. Posta dağıtım emekçisi ve ev kadını bir annenin 4 çocuğundan biriyim ilk orta ve lise eğitimimi Uşak'ta tamamladım 1985 yılında evlendim üç çocuk babasıyım 30 yıla yakın otobüs kaptanlığı yaptım ve emekli oldum.

Neden Sol Parti'den adayı oldunuz?

Orhan Yanar: Geçmişten gelen devrimci mücadeleye omuz verip tek adam rejimini yıkmak için.

İsmail Ertürk: Ben 1974 lü yıllarda Dev Yol ile tanıştım. Devrimci bir gelenekten geliyorum. Sol Parti de aynı geleneğin siyasi oluşumdur. Devrimciler halkın dertleriyle dertlenen sevinçleriyle şenlenen insanlardır. Kısa ve öz olarak söylemek gerekirse laik, demokratik ve kamusalcı bir ülke için eğitim ve sağlık hizmetlerinin herkese eşit olarak verilmesi için özel okulların ve özel hastanelerin kapatılması, tüketen değil üreten bir ülke için doğaya, kadın haklarına saygılı eşitlikçi bir ülke ve bu saydığım durumları en iyi ifade edebilen partinin Sol Parti olduğuna inandığım için Sol Parti adayı oldum.

Hüseyin Dağıstanlı: Ülkemizde yaşanmakta olan emekçi halk aleyhine olan, insan unsurunu yok sayıp rant ve vurgun düzenine karşı olduğum için.

Seçime geri sayım başladı. Milletvekili adayı olarak yaptığınız saha çalışmalarından bahseder misiniz, nasıl geri dönütler alıyorsunuz?

Orhan Yanar: İl ve ilçelerdeki semt pazarlarında, köylerde anonslu bildiri dağıtımı, kahvehane toplantıları, pankart ve afişler asıp katılanlarla sohbetler edip öneri ve tavsiyeleri dinliyoruz. Yaptığımız faaliyetler sırasında ülke ve toplum gerçekleri ile ilgilenenlerden olumlu tepkiler alıyoruz.
İsmail Ertürk: ifade ediyorlar. Sıcak karşılanıyoruz. Sorularını rahatça soruyor, düşüncelerini de paylaşıyorlar. Sol Partiyi tanıyor. Öğreniyorlar. İnançlıyız, bu seçimler için olmasa bile gelecek seçimlere iyi hazırlanıp, üstüne koyarak daha iyi bir sonuç alacağımıza inanıyorum. Sosyal devlet ile halkımızı mutlaka tanıştıracağız. Bu Devrimci olmanın bir gereği sanırım.

Hüseyin Dağıstanlı: Bizler SOL Parti Örgütü olarak halk güçleriyle sömürenler arasında suni bir denge olduğuna inanıyoruz halkın gücünün örgütlenerek büyütüleceğine inancımız tamdır, bu yüzden geçmişten bu güne kesintisiz mücadele örnekleri hak alma yolunda azımsanmayacak bir bek raundumuz olduğu gerçeği hızla azmin zafer olduğu gerçeğini önümüze koymaktadır birlikte SOL Parti Üyeleri ve gönüllüleri köy, kahve, mahalle, pazar ziyaretlerin de halk la buluşmalarda sohbetlerde ortak aklın ortak değerlerin ortak paydaşlıkların paylaşılması emek özgürlükler ve yaşamsal sıkıntılar üzerine yaptığımız söyleşiler de devlet aygıtları, imkanlarını sonuna kadar kullanan AKP İktidarının korku atmosferi yaratan uygulamalarının artık karşılık olarak bir karşı blog oluşturduğunu görüyorum halk artık yeter diyor bu anlam da görevimizin zor olmadığına inanıyorum ayrıca şevk ve zevkte veriyor biz SOL Parti olarak gerçekleri anlatıyoruz karşılık beklemeden, geriye dönüşler çok güzel bu bir geçiş dönemi o yüzden mevcut siyasi partilerle SOL Partinin beklentileri taban tabana zıt bizler burada güç olmanın bir yerlere gelmenin değil birlikte bir şeyler yapabilmenin bilincini oluşturmaya çalışıyoruz ve başaracağımıza inanıyorum yolunuz yolumuz açık olsun demeyeceğim yolumuz zaten açık birleşe birleşe kazanacağız.

Meclise girmeniz dahilinde vereceğesiniz ilk soru önergesi, anayasa değişikliği vs var mı? Varsa bunlar nelerdir?

Orhan Yanar: Cumhuriyetin kazanımı sonrası kamusal olarak halkın malları olan Özelleştirilerek satılan tüm kamu mallarının geri alınması.

İsmail Ertürk: Meclise girmemiz halinde yukarıda bahsettiğim Sol Parti görüşleri üzerine çalışmalarım olur. Üreticinin desteklenmesi, parasız eğitim ve sağlık başta gelir.

Hüseyin Dağıstanlı: Tarikat ve cemaatler devletten hangi adrese teslim ihaleleri almıştır. Tarikat, cemaatlere vakıflara devlet mallarının devri nasıl gerçekleşmiştir ve hangi ilgili makamlar buna karar vermiştir. Özellikle 270 kez değiştirilen imar yasası kimlere rant oluşturmak için düzenlenmiştir (Bu özellikle deprem sonrası en kritik soru önergesidir) Cinsiyet ayrımcılığı, çocuk istismarı, kadın cinayetleri, tarikat ve cemaatlerle taciz ve tecavüzler hemen araştırılmalı savcılar harekete geçirilmelidir. Mafya devlet tarikat ortaklaşmasını hemen ilgili bağımsız savcıların araştırarak mahkemelere getirmelerini dava açmalarını talep edeceğiz gerekirse ilgili davaları kendimiz açacağız.

'UŞAK'TAN OY BEKLENTİMİZ 5 BİN CİVARINDA'

Uşak'tan oy beklentiniz nedir, Sol Parti İzmir'den kaç vekille meclise girmeyi planlıyor?

Orhan Yanar: Uşak'tan 5 bin oy beklentim var

İsmail Ertürk: Uşaktan oy beklentim. 5000 civarındadır. Diyebilirim. Bizim sevdamız şimdilik meclis değil. Daha fazla kendimizi tanıtıp, geleceğe güçlü girmek olacaktır. Zaten meclisi önceleyesiydik, başka bir ittifak içinde yer almayı düşünürdük.

Hüseyin Dağıstanlı: Matematiksel olarak 3 bin. Bu alanda seçim çalışması yapan arkadaşımız üzerinden bir hesapla bizzat katılamasalarda, bireysel olarak çalışma yapan arkadaşlarımız var 300×10= 3000 beklentim gerçekçi olmamız gerekiyor adil olmayan bir seçim atmosferi içerisinde

Son olarak 14 Mayıs seçimleri sizin için neden önemli?

Orhan Yanar: Cumhuriyetin kazanmalarını yok edilmemesi. Mevcut Tek Adam Rejimine son vermek. Özgürlüğün, eşitliğin, laikliğin, adaletin bilimsel eğitimin hakim olduğu bir ülke için. 14 Mayıs seçimleri ülkemizin nereye gideceğine dair bir Referandum oluğu için.

İsmail Ertürk: Her şeyden önce bu ucube tek adam rejiminden kurtulmak için 14 Mayıs seçimlerinin son şans ve son viraj olduğuna inanmaktayım. Bu seçimler mutlaka kazanılması gerekiyor. Onun için 'Bir oy Kılıçdaroğlu'na, bir oyda Sol Partiye' diyoruz. Birlikte başaracağız. Halkın gücüne inanıyorum.

Hüseyin Dağıstanlı: 21 Yıllık bir karanlıklar iktidarı ülkeyi bataklığa gömmüş korku imparatorluğu kurmak için çalışıyor önce bu tarikatlar ve cemaatler imparatorluğunun yıkılması gerekmektedir. Ülkeyi bir din devleti mantığıyla tek adamla yönetmek akla ve mantığa hatta insan onuruna saldırıdır o yüzden 14 mayısta önce kötülük iktidarını yıkıp devamında devrimci demokratik cumhuriyeti kurmak mücadelemize devam edeceğiz.

Bakmadan Geçme