Usta öğreticiler sahipsiz kaldı! Seslerini duyan yok...

Özlük hakları bulunmayan, yok pahasına güvencesiz haftada 40 saat çalıştırılan, kamu hizmeti vermelerine rağmen kamu emekçisi sayılmayan usta öğreticiler, şimdi de işsiz kalma korkusuyla karşı karşıya...

Tasarruf tedbirleri kapsamında harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren halk eğitim merkezlerinde görev yapan usta öğreticilerin pozisyonlarını yeniden düzenleme kararı aldı.

Bakanlığın düzenleme kararına göre, 1 Ocak 2025'e kadar tüm Türkiye'de halk eğitim kuslarının açılmayacağı öğrenildi. Türkiye genelinde geçimini halk eğitim kurslarında sürdüren binlerce usta öğretici ise, işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan usta öğreticiler, konu ile ilgili muhatap bulamadıklarını ve aileleri ile birlikte 500 bine yakın insanın mağdur edildiğini dile getiriyor.

MAAŞLARI ÖDENMEDİ

Usta öğreticilerin mağduriyetleri bununla da sınırlı değil. Normalde ay başında ödenen maaşlar, 3-4 aydır düzensiz ödenirken bazı bölgelerde ise ağustos ayı maaşlarının halen yatmadığı ortaya çıktı.

USTA ÖĞRETİCİLER NE İSTİYOR?

Yaşanan gelişmelerin ardından sesini duyurmak için gazetemize ulaşan ismini vermek istemeyen bir usta öğretici, bakanlığın kursları bir an önce açması ve getirilen kotanın kaldırımasını talep ediyor.

Günlerdir sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirten usta öğretici, okulların tatile girmesinin ardından kapanan kurslar nedeniyle binlerce ailenin mağdur olduğunu dile getiriyor.

Bakanlığın 1 Ocak 2025'e kadar kursların açmama kararının devam etmesi durumunda Türkiye genelinde 100 bin usta öğreticinin aç kalacağını belirten usta öğretici "Bizler yıllardır bu kurslarda binlerce çocuk yetiştirdik. Halk oyunlarından satranca, spordan el sanatlarına kadar her alanda yok pahasına on yıllarca çalışan arkadaşlarımız var. Şimdi bize sizlerle devam etmeyeceğiz, kota var diyorlar. Bunu kabul edemeyiz. Bizim de ailemiz bakmamız gereken çocuklarımız var. Biz yıllarca çalışırken haklarımızın gasp edilmesine çözüm bulmaya çalışırken şimdi de bırakın hakkımızı almayı, zor şartlarda yok pahasına çalıştığımız işimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Yıllardır emeğimizin karşılığını alamıyorken şimdi ortaya atılan kota kararı binlerce insana reva mı?" diye sordu.

EKİM SONUNDA BÜYÜK BULUŞMA ANKARA'DA

Usta öğreticilerin yıllardır verdikleri emeklere rağmen bir anda kapı önüne konulmalarının kabul edilemez olduğunu belirten usta öğretici, seslerini duyurmak için Ankara'da büyük bir basın açıklaması planladıklarını belirterek, 100 bine yakın usta öğreticinin sesini duyurmak için Ekim ayının sonunda Ankara'ya akın edeceğini söyledi.

Tarih valilik onayından sonra belli olacka

Özel Haber

Bakmadan Geçme