Uygulama var yaptırımı yok

Demet Gürgen/ YENİ İZMİR-İkinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek için 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe...

TAKİP ET

Demet Gürgen/ YENİ İZMİR-İkinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek için 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe giren '6 ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesi Ticaret Bakanlığı Tarafından 6 ay daha uzatıldı. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı uygulamanın kapsamı genişletildi.

6 ay ve 6.000 km mantığının otomotiv sektöründe muazzam bir etki yaratmadığını dile getiren İzmir Otogalericiler Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, 'Uygulamanın uzatılması  herhengi bir değişiklik yaratmadı. Müşteri sıfır araba almak istiyorsa alıyor zaten. Ama bazı ikinci el araba satıcıları halkımızı her fırsatta karalamaya çalışıyorlar ama aslında bu işin başrolünü de kendileri oynuyor. 6 ay ve 6.000 km pek etkilenmiyor vatandaş da şahıs olarak araba alıyor. Örneğin Mustafa bey araba aldı, arabasını 3 veya 2 ayda olsa satabiliyor. Çünkü o kişiye ilgili herhangi bir yaptırım yok. Noterlerde 6 ay ve 6.000 km noterlerde çok fazla geçmiyor. Olası ceza verilmesi durumunda ise ceza tutarı caydırıcı nitelikte değil. Uygulama engel olması için düzenlendi ama  sahada bunun bir yararı olmuyor' diye konuştu.

'Şahıslar, galericilerden daha rahat hareket ediyor'

Uzatılan 6 ay 6.000 kilometre uygulamasının bir önlem  olmadığını dile getiren galerici Cihat Şedit, 'Çünkü biz türk milleti türk ticaretlerin her türlü bir bagını buluyoruz. Uzamış olması kimseyi etkilemiyor. Etkilememesinin sebebi bunun için bir problem teşkil edecek yasa yok. Noterlerde kilometre sorgusu yok. Gidip araç kontrol edilmiyor o yüzden bu da bir herhangi bir önlem  teşkil etmiyor . Yapılma amacı  her ne kadar yetkili bayilerden araçların çıkarılmasını ve el altından satılmasını engellemek olsa da  bunu kimse engelleyebilir  durumda değil. Çünkü bayiler bu işlerden komisyon alıyor , ciddi komisyonlar  bunlar. Galerilere yetkili olmayan satıcılara araç temin ediliyor ondan sonra 100 bin 500 bin lira  arasında bu rakamlar değişiyor ve satılıyor. Getirilen bu sistem galericilerin önünü kapatmadığı gibi normal şahıs için çok rahat bir satış imkanı sundu. Yani normal şahıslar satışlarda galerilerden daha rahat hareket ediyor. Bu uygulama onların önünü açtı' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme