Uzaya giden ilk ‘TÜRK’ kozmonotun hikayesi…

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeli astronot Muhammed Ahmed Faris, aynı zamanda eski bir savaş pilotudur. Halep...

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeli astronot Muhammed Ahmed Faris, aynı zamanda eski bir savaş pilotudur. Halep doğumlu olan Faris, Suriye Hava Kuvvetleri'nde başarılı bir albay olarak görev yapmıştır. 22 Temmuz 1987'de, 155 pilot arasından seçilerek uzaya gitme şerefine erişti. İki yıllık yoğun eğitimden sonra, 7 gün 23 saat ve 8 dakika boyunca Mir Uzay İstasyonu'nda kaldı. Bu süre zarfında kimya, fizik ve tıp alanlarında 13 bilimsel deney gerçekleştirdi.

Uzaydan döndüğünde Suriye'de kahraman olarak karşılandı. Bir süre askeri görevlerden uzak durarak üniversitelerde ve okullarda dersler verdi. Daha sonra orduya geri döndü ve genel rütbesine yükseldi. Ancak, 2012 yılı itibarıyla Suriye'deki Esad rejimine karşı muhalif tavrından dolayı ülkesinden ayrılarak Türkiye'ye sığındı. Muhammed Ahmed Faris, Türkiye'de yaşamaya başladı ve İstanbul Valiliği'nin girişimiyle Türk vatandaşlığına geçti.

Faris uzaya merakı  hakkında gerçekleştirdiği değerlendirmelerde, 'Benim kozmonot olarak büyük hayallerim vardı. Özellikle uzay bilimleriyle ilgili dönüşümden sonra, bu alanda bazı çalışmalar ve değişiklikler öngörüyordum. Çünkü şu anda dünya, uzaydan kontrol edilen bir yer haline geldi ve dünyanın geleceği uzay bilimlerinde yatıyor. Bu nedenle, gezegenin bu teknolojiyi kullanabilen bir tarafını kontrol etmesi ve her şeyi gözlemlemesi gerekiyor. Bu konuda Suriye'de çaba sarf ettim, ancak karşılığını görmedim. Hava kuvvetlerinde normal idari bir işle uğraştım. Orada konferanslar düzenleyip, dersler vererek özellikle gençlere ve çocuklara ulaşmaya çalıştım, onları bu konuda bilgi sahibi yapmaya çalıştım. Amacım, yeni bir nesil yetiştirmekti' ifadelerini kullandı.

Uzaydan döndükten sonra 1987'de doğan birçok erkek çocuğuna Muhammed Faris adı verildiğini dile getiren Faris, 'Sadece bu nedenle rejim neredeyse dokuz yıl boyunca beni hapis hayatına mahkum etti. Beni görünmez hale getirmeye, engellemeye çalıştılar. Hafız Esed ve Beşar Esed de bunu yaptılar. Ben sadece sabrettim' dedi.

'Suriyelilere yardım etmek için Türkiye'ye geldim' diyen Faris, 'Çünkü rejim tarafından büyük bir baskı vardı. Tüm dünya, Suriyelilerin üzerinde büyük bir baskı olduğunu gördü. Ben de Suriyelilere yardım etmek amacıyla Türkiye'ye geldim. Bu benim için insani ve ahlaki bir davranıştı. Muhalifleri bir araya getirmek için bir süre Reyhanlı'da yaşadım, ancak şartlar maalesef değişti ve amacımı gerçekleştiremedim. Daha sonra İstanbul'a geldim ve uzayla ilgili konferanslar düzenlemeye ve dersler vermeye başladım. Üniversitelerde ve liselerde dersler vermeye başladım. Derslere katılan herkes çok mutlu oluyordu ve ben de mutlu oluyordum. Beni babaları gibi görüyorlardı. Uzay bilimini çocuklara erken yaşta aşılamak önemlidir. Türkiye'de çok özgür ve mutluyum' dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme