Uzayda beklenmedik bir hareket!
Dünya'nın yeni mini uydusu, bilinmeyen bir yöne doğru ilerliyor. Geri dönüşü ne zaman olacak?
Dünya yörüngesinde eylül ayından bu yana seyahat eden "2024 PT5" adlı mini uydu, Güneş'in çekim etkisiyle yörüngesinden çıkmaya başladı. Bilim insanları, bu mini asteroitin Ocak 2025'te Dünya'ya son bir kez yaklaşacak ve 2055 yılına kadar tekrar gözlemlenemeyeceğini açıkladı.
AY'DAN KOPAN BİR KAYA PARÇASI: "2024 PT5"
"2024 PT5", büyüklüğü itibariyle bir otobüs kadar büyük ve yaklaşık 10 metre uzunluğunda. Dünya'ya yaklaşık 3 milyon 200 bin kilometre mesafedeki yörüngede dönen bu asteroid, Ay'dan kopan bir kaya parçası olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre, bu asteroidin, yüzyıllar önce bir gök taşının çarpması sonucu Ay yüzeyinden koparak Dünya'nın etrafında dolaşmaya başladığı tahmin ediliyor.
DÜNYA İLE ÇARPMAYACAK, AMA TEHDİT OLUŞTURMUYOR
"2024 PT5" şimdilik Dünya'ya tehdit oluşturmuyor. NASA, bu mini uydunun Dünya'nın çekimine yakalanarak çarpmayacağı konusunda güvence veriyor. Ay ile Dünya arasındaki mesafenin 9 katı kadar bir uzaklıkta yörüngede dönen bu asteroid, Dünya ile çarpışma riski taşımıyor. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), asteroidi Derin Uzay Ağı (DSN) üzerinden takip ediyor. "2024 PT5" çıplak gözle görülemiyor, ancak güçlü teleskoplar aracılığıyla gözlemler yapılabiliyor.
UZAYDAKİ DOĞAL HAREKETLER: NASA'YA GÖRE DOĞAL BİR CİSİM
NASA'nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi araştırmacısı Josh Handal, asteroidin yörüngesinin, önceden fırlatılan roketlerle benzerlik gösterdiğini, ancak "2024 PT5" asteroitinin doğal bir gök cismi olduğunu vurguladı. Handal, asteroitin Dünya'yla olan hareketinin, geçmişteki asteroid çarpışmalarından birinin Ay'dan kopan büyük bir kaya parçası olabileceğini düşündürdüğünü ifade etti.
2025'TE TEKRAR YAKLAŞACAK, 2055'TE DÖNECEK
"2024 PT5", Güneş'in çekim etkisiyle hızla hareket etmeye başladı. Ocak 2025'te Dünya'ya son bir kez yaklaşacak olan asteroid, hızının Güneş'in etkisiyle daha da artması bekleniyor. Astrofizikçi Raul de la Fuente Marcos, asteroidin Ocak'taki geçişinin, şu anki hızının iki katına çıkacağına dikkat çekti. NASA, asteroidi Goldstone Güneş Sistemi Radarı üzerinden inceleyecek.
2055 yılına kadar, asteroid Güneş'in etrafındaki turunu tamamlayacak ve bir sonraki yörüngesinde Dünya'ya bir kez daha yaklaşacak. Bu süre zarfında "2024 PT5", yeniden gözlemlenebilir hale gelecek.
İLK KEZ HAWAİ'DE TESPİT EDİLDİ
"2024 PT5", ilk olarak 7 Ağustos'ta NASA tarafından finanse edilen Hawaii Üniversitesi'nin Asteroit Karasal Çarpma Son Uyarı Sistemi (ATLAS) aracılığıyla Güney Afrika'nın Sutherland bölgesindeki teleskopla tespit edildi. O tarihten bu yana bilim insanları, bu mini uyduyu dikkatle takip ediyor.