Uzmanından, ‘Sıvı diz protezi diye bir şey yoktur’ açıklaması

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) tarafından düzenlenen 32. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi,...

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) tarafından düzenlenen 32. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi, Belek Kongre Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştiriliyor.
Kongre çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan 32. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Öner Şavk, Türkiye'nin en yüksek katılımlı tıp organizasyonlarından biri olan kongreyi 2 bini aşkın katılımcının takip ettiğini bildirdi.
Kongre sırasında 6. Fizyoterapi Ortopedi-Travmatoloji Ortak Sempozyumu'nun da düzenlendiğini dile getiren Şavk, '9 salonda gerçekleşen bilimsel programımız 148 oturumdan oluşuyor. 145 panel, 3 konferans ve 2 kurs yanında, 226'sı sözel ve 226'sı poster olmak üzere çok sayıda serbest bildiriye de yer veriliyor. Her zaman olduğu gibi bu yıl da kongremizde ortopedi ve travmatoloji alanındaki en son gelişmeleri, bilimsel ve teknolojik yenilikleri paylaşıyor ve böylelikle hastalarımıza hak ettikleri en üst düzey sağlık hizmetini sunmayı amaçlıyoruz' diye konuştu.

Ana tema deprem
6 Şubat 2023'ye Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremlerin ve diğer afetlerin yönetiminin ne kadar önemli olduğunu, ortopedistlerin ne kadar kritik bir görev üstlendiğini hatırlattığını dile getiren Şavk, 'O nedenle bu yılki kongremizde ana temamızı 'Deprem ve Afet Yönetimi' olarak belirledik. Hayati öneme sahip bu konuyu 3 oturumda irdeledik. Böylece gelecekte olabilecek felaketlere karşı daha hazırlıklı olmayı amaçlıyoruz. Bu yıl 32.'sini gerçekleştirdiğimiz Ortopedi ve Travmatoloji Kongremiz bizim için her zamankinden de önemli, her zamankinden de değerli. Biz bugün burada hem bir kongre gerçekleştirecek hem de en büyük ulusal bayramımızı Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında coşku ile bir kez daha kutluyoruz' dedi.
Şavk, yaşam boyunca sürekli yıkım ve yeniden yapım sürecine sahip olan kemiklerde belirli bir yaştan sonra dengenin yıkım lehine bozulması ve kemiğin mineral yoğunluğunun azalması ile kırılganlığın arttığını belirtti.

Görülme sıklığı
Osteoporoz olarak tanımlanan bu durumun halk arasında yaygın olarak kemik erimesi olarak bilindiğini işaret eden Şavk, '50 yaş üzeri her 3 kadından ve her 5 erkekten birinde ortaya çıkan kemik erimesi yaygın kemik ağrısı yanında kırıkların da en önemli nedenidir. Toplumda görülme sıklığı bilinen pek çok hastalıktan çok daha fazla olan kemik erimesi ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemik erimesi tüm kemiklerde olabilmekle beraber en sıklıkla omurlarda, kalçada, el bileklerinde ve omuzlarda kırıklara yol açarak sorun oluşturur. Genellikle yaşlı hastalığı olarak bilinse de genetik hastalıklar, bazı kan hastalıkları, alkol kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzı gibi nedenlere bağlı olarak daha erken yaşlarda da görülebilir. Sinsi olarak seyreden hastalık ileri yaşlarda sırt ve bel ağrısı, kamburluk, boy kısalması, küçük travmalar ile oluşan kırıklar ile kendini gösterir. Bu bulguların tedavisi kolay ve her zaman yüz güldürücü değildir. Bu neden ile kemik erimesi olabileceği düşünülen kişilerin kırıklar oluşmadan değerlendirilmesi önemlidir' diye konuştu.

İHA

Bakmadan Geçme