Uzmanlar uyardı | Kanser hastalarına moral verirken yapılan hatalar

Kanser hastalarına yaklaşımda önemli uyarılar var. Uzmanlar, kanser teşhisinin hastalardan gizlenmemesi gerektiğini vurguluyor, çünkü hastaların doğru bilgi alması tedaviye uyumlarını artırıyor. Kanserle mücadelede en büyük desteğin doğru bilgi ve duygusal destek olduğu ifade ediliyor. Gençlerin kanserle daha fazla mücadele ettiği ve bunun arkasındaki sebepler de uzmanlar tarafından açıklandı. Tüm detaylar haberimizde...

Her yıl 4 Şubat'ta, tüm dünyada Kanser Günü çeşitli etkinliklerle kutlanarak toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak kanser hastalığına dair farkındalık kadar, kanser hastalarına nasıl yaklaşılması gerektiği de büyük önem taşıyor. Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, kanser hastalarına moral vermek amacıyla söylenen sözlerin, çoğu zaman olumsuz etkiler yarattığını belirtti ve hastaların nasıl desteklenmesi gerektiğine dair önemli bilgiler sundu.

''HASTANIN KANSER OLDUĞUNU BİLMESİ EN TEMEL HAKKIDIR ''

Çoğu hasta yakınının, hastadan kanserin gizlenmesini istediğini vurgulayan Prof. Dr. Uslu, kanser teşhisinin hastaya söylenmesinin gerekliy olduğunu ve bunun bir insanlık hakkı olduğunu ifade etti. Uslu, hastaların doğru bilgilendirilmesinin tedavi sürecine katkı sağladığını belirterek, 'Hastaların doğru bilgi alması, tedavi süreçlerine katılmalarını ve tedavi seçeneklerini anlamalarını kolaylaştırır. Kanser teşhisi alan bir hasta, zaten kemoterapi gibi tedavi süreçlerine girmeye başladığında, hastalığını inkar edemez. Bu sebeple kanserin gizlenmesi, hastanın sağlık çalışanlarına olan güvenini de zedeler' dedi.

Prof. Dr. Uslu, kanser hastalarına yaklaşımın sadece doğru bilgiyi aktarmakla sınırlı olmadığını, bu sürecin nasıl yapıldığının da önemli olduğunu vurguladı. Hastaya umudunu kaybettirmeden, nazik bir şekilde gerçeği kabul ettirebilmenin önemli bir denge olduğunu söyledi. Bu süreçte hekimlerin, özel eğitimler alarak hasta ile doğru iletişim kurması gerektiğine dikkat çekti.

YANLIŞ YÖNLENDİRMELER HASTAYA ZARAR VEREBİLİR

Kanser hastalarına moral vermek amacıyla sıklıkla söylenen 'Takma kafana geçer, moralini iyi tut, aslan gibisin, benden sağlamsın, hangimizin önce öleceği belli mi, benim de garantim yok' gibi ifadeler, aslında hastalar için zararlı olabiliyor. Prof. Dr. Uslu, bu tür sözlerin hastaların hastalıkla yüzleşmelerini engellediğini belirtti. Stres ve negatif düşüncenin kanserin nedeni olmadığına dikkat çeken uzman, 'Pozitif düşün, her şey geçer' gibi telkinlerin, hastaların hastalıklarına dair gerçekliği kabul etmelerini engelleyebilir.

Hastalara, duygularını bastırmamaları ve yaşadıkları üzüntüyü ve öfkeyi dışa vurmaları gerektiği hatırlatılmalıdır. Hastaların, hissettikleri duyguları sağlıklı bir şekilde yaşayabilmelerinin, tedaviye uyumlarını artıracağı vurgulandı.

HASTALARIN İÇİNİ DÖKEBİLECEĞİ BİR ALAN SAĞLANMALI

Kanser hastalarına nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmeyen kişilerin uzman desteği almalarının, en doğru çözüm olduğunu belirten Prof. Dr. Uslu, 'Hastanın öfkesini, üzüntüsünü yaşamasına, içini dökmesine ve sağlıklı bir şekilde duygularını dışa vurmasına yardımcı olunmalıdır. Bu süreç, hastanın kabullenmeye geçmesi ve tedaviye uyum sağlaması açısından oldukça önemlidir' diyerek doğru yaklaşımın tedavi sürecine büyük katkı sağladığını söyledi.

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme